Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Második helyre tör a Matáv mögött a HTCC

2004.09.22. 13:12
A Hungarian Telephone and Cable Corp. dán tulajdonosa növelné részesedését a cégben, és a magyarországi vezetékes telefonszolgáltatásban - részben felvásárlások révén - a piac második legnagyobb szereplőjévé válna.
A dán TDC távközlési vállalat a jelenlegi 31-ről 42 százalékra növelné részesedését az USA-ban bejegyzett Hungarian Telephone and Cable Corp.-ben (HTCC), és a céget a Matáv után a magyar piac második számú szereplőjévé akarja fejleszteni a vezetékes telefonszolgáltatásban, felvásárlások és szerves növekedés révén, írják internetes hírforrások a Dow Jones hírügynökséget idézve.

Hódításra készül

A TDC rövidesen lehívja vásárlási opcióját: a HTCC 11 százalékát veheti meg részvényenként 5 dollárért az amerikai Ashmore Investmen Management alapkezelőtől, jelentette ki a TDC elnökhelyettese, Tom Gelting. A teljes vételár várhatóan 303 millió dollár. Jelenleg az Ashmore-é a TDC 33 százaléka, ami az opció lehívása után 22 százalékra csökken. A többi az amerikai Citizens Communications Co. távközlési cégé, de vannak papírok tőzsdei forgalomban is.

Magyarországon a vezetékes piacon a legnagyobb a Matáv, közel 80 százalékos részesedéssel. A második helyezett a Magyar Telecomhoz tartozó Invitel, 12-14 százalékkal, és e pozíció meghódítására készül a mintegy 5 százalékot birtokló HTCC. A HTCC az első félévben 10,1 millió dollár adózott eredményt ért el. A társaság telefon, ISDN, internet és más távközlési szolgáltatásokat nyújt Magyarországon.

A társaság közel 192 ezer telefonvonal üzemeltetésével több mint 668 ezer embert szolgál ki leányvállalata, a Hungarotel Rt. révén, amely 25 éves távközlési koncessziót birtokol Nógrád, Békéscsaba, Orosháza, Pápa, Sárvár körzetére. A holland KPN N.V. távközlési vállalat május elején jelentette be, hogy megállapodásra jutott magyarországi távközlési üzletágának eladásáról a HTCC-nek. A KPN magyarországi távközlési tevékenységét a 75,2 százalékos tulajdonában álló PanTel Rt. fogja össze. A tranzakció várhatóan az év végén zárul le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!