Hermina
15 °C
27 °C

Tulajdonosváltás lesz az Invitel anyavállalatánál

2008.07.10. 11:35
A dán TDC a közeljövőben értékesíti az Invitel Zrt. anyavállalatában, a Hungarian Telephone and Cable Corp-ban (HTCC) lévő 68 százalékos részesedését. A csoportnak Magyarországon több mint egymillió ügyfele és közel másfélezer alkalmazottja van.

Július 25-én lehet megtenni az első ajánlatot a dán TDC távközlési cégnek az amerikai, seattle-i székhelyű HTCC-ben lévő 68 százalékára – értesült bennfentesektől a Dow Jones hírügynökség.

A HTCC árfolyama tegnap délután 18,82 dollár volt, a piaci értéke ezzel 927 millió dollár. 2007-ben a cég nettó vesztesége 96,6 millió dollár volt, szemben a 2006-os 16,4 millió dolláros adózott eredménnyel. Ezt főleg a származékos és egyéb pénzügyi eszközök közel 70 millió dolláros leértékelésével és az Invitel megvásárlása miatt 43,9 millió dollárral megnőtt kamatteherrel magyarázták. Idén az első negyedévben a HTCC adózott eredménye 4 millió dollár volt, a tavalyi első negyedévi, 54,7 millió dollár veszteség helyett. A bevétel 168 százalékkal 131,5 millió dollárra nőtt az egy évvel ezelőtti 49,1 millióhoz képest.

A Dow Jones jelentése szerint a HTCC most eladásra kerülő részesedése iránt elsősorban azok a befektetési alapok érdeklődnek majd, köztük az Advent International, a Mid Europa Partners és a GMT Communications Partners, amelyeknek már vannak befektetéseik Közép- és Kelet-Európában, sőt az utóbbi két alap korábban az Invitel társtulajdonosa volt, mielőtt részesedésüket tavaly azt eladták HTCC-nek.

A HTCC 2005-2007 között végrehajtott akvizícióival a magyar távközlési piac egyik meghatározó szereplőjévé vált. A Hungarotel néven egyesített egykori koncessziós szolgáltatók mellé 2005-ben vásárolták meg az legjelentősebb alternatív üzleti telekommunikációs szolgáltatatót, a PanTelt. Ezt 2007-ben az Invitel és a Tele2 magyarországi tulajdonrészének felvásárlása követte, amellyel a cég lett az ország vezető alternatív hálózati szolgáltatója, a vezetékes szolgáltatók sorában pedig a Magyar Telekom mögé, a második helyre került.

2007-ben a csoport az Invitel név alatt egyesítette szolgáltatásait. 2008. január 1-től a magyarországi tagvállalatokat a MOL-nak távközlési szolgáltatásokat nyújtó Invitel (korábban Pantel) Technokom Kft. és a Tele2 tevékenységét folytató Invitel Telechom Kft. kivételével egy cégbe, az Invitel Zrt.-be vonta össze.

Az Invitel számokban

A honlapjukon található információ szerint az Invitel több mint egymillió, köztük 50 ezer üzleti előfizetővel rendelkezik.

Az Invitel korábbi koncessziós szolgáltatási területéhez tizennégy primer körzet tartozik a magyar lakosság közel 17%-át lefedve. Saját területén a cég 95% feletti piaci részesedéssel bír, telefon, internet és üzleti kommunikációs (hang- és adatátviteli), valamint alternatív telefonszolgáltatásai országosan elérhetőek.

A csoport saját gerinchálózattal, összesen 7152 kilométernyi optikai hálózattal rendelkezik. A tulajdonos HTCC csoport összesen több mint 1 milliárd USA dollárt költött a hazai hálózat kiépítésére. A csoport összesített árbevétele éves szinten 340 millió EUR (88 milliárd forint).