Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Az IT-ipar a terrortámadás után

2001.10.18. 12:24
Kapcsolódók (1)
A tech szektor vezető piackutató vállalata, az IDC globális prognózist tárt a nyilvánosság elé az iparág jövőjéről. Az analízishez olyan közgazdasági modellt használtak, amely figyelembe veszi korábbi krízishelyzetek, például az Öbölháború, a dátumváltás és a dotkom-bukta hatását az információtechnológiai piacra.
"A kieső bevételek százmilliárd dolláros nagyságrendűek, a fogyasztói és üzleti bizalomvesztés szintén jelentős mértékű, ezért a 2001 negyedik negyedévére várt gazdasági fordulat 2002 közepére tolódik" - állítja John Gantz, az IDC vezető piackutatója. A negatív hatások elsősorban most, 2001 végén jelentkeznek, a jövő évben azonban az ideihez képest 100 milliárd dollárral bővül a piac: 2002 harmadik negyedévére az IT-költés 4-6 százalékkal nő az Egyesült Államokban, 6-7 százalékkal Nyugat-Európában és 10-12 százalékkal az ázsiai-óceániai piacon.

"Szeptember 11. előtt az amerikai gazdaság éppen kezdett magához térni, most azonban azt gondoljuk, hogy a negatív trendek további egy-két negyedévre érvényben maradnak" - mondja Gantz. Az IT-iparban az e-kereskedelem, a weboldalak és az alaptevékenység további integrációja, és a mobil alkalmazások hódítanak teret. A weboldalak száma a következő öt évben megduplázódik, ám az intenzív tranzakciókat bonyolító oldalak, a "millió dolláros site-ok" száma tízszeresére nő. A mobilinternet-felhasználók száma 2005-re meghaladja a félmilliárdot.

A jövő évben az IT-felhasználók jobban koncentrálnak majd a biztonsági kérdésekre, és csak a korábban megkezdett projekteket viszik tovább, a kísérleti projektek tovább halasztódnak. A támadások megváltoztatták a kamatlábakat is, ezért a nagy vállalati befektetők egyelőre nem térnek vissza a szektorba. A piac konszolidációja közben további akvizíciókra és fúziókra is számítani lehet.

Drámai visszaesés a PC-piacon

Ázsia és Európa PC-piaca az Egyesült Államokéhoz hasonlóan recesszióba fordult. 2001 harmadik negyedévében a világpiacon 13,7 százalékkal kevesebb személyi számítógépet adtak el, mint az előző év azonos negyedévében, és 0,8 százalékkal kevesebbet, mint az előző negyedévben - a korábbi években 15 százalék körüli növekedés volt jellemző. "A továbbra is nyomott piaci körülmények újabb kiábrándító negyedévet hoztak a PC-piacon" - állítja Tom Copeland, az IDC alelnöke. A visszaesésért azonban leginkább a globális recesszió okolható, a terrortámadás csak rátett egy lapáttal.

Az ázsiai PC-piac júliusban és augusztusban csekély növekedést mutatott, szeptemberben azonban visszaesés következett be. Európában már júliusban elkezdődött a recesszió, és a kialakult bizonytalan helyzetben a vásárlók halogató taktikát választottak. Az Egyesült Államokban 2001 harmadik negyedévében 21 százalékkal kevesebb PC-t adtak el, mint az előző év azonos időszakában, és a fordulatot leginkább itt késlelteti a terrortámadás. A gyártók közül csupán a Dell tudta negyedévről negyedévre növelni eladásait, a többieknél visszaesés tapasztalható - állítja az IDC felmérése.