Piroska
3 °C
4 °C

Hárommilliós bírság az Informatikai Kormánybiztosságnak

2002.07.18. 11:02
Szabálytalanul bonyolította le a programirodája tevékenységének bővítésére kiírt közbeszerzési eljárást az Informatikai Kormánybiztosság (IKb), ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) 3 millió forintos bírságot szabott ki rá. Az IKb az újonnan felmerült feladatokat 250 millió forintért a kommunikációs tevékenységek végzésére már korábban félmilliárd forintért kiválasztott Euroatlantic Rt.-re bízta. A KD szerint az IKb-nak a közbeszerzés során más cégektől is ajánlatot kellett volna kérnie. A jogutód informatikai tárca felülvizsgálja az IKb szerződéseit.
A KD szerint a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága szabályellenesen bonyolított le hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást programirodája tevékenységének bővítésére, ezért a döntőbizottság hárommillió forintos bírsággal sújtotta a hivatalt. A KD elnöke hivatalból indított jogorvoslati eljárást az IKb eljárása ellen.

Csak egy céget hívtak meg

Az IKb április 15-én írt ki közbeszerzési eljárást a programiroda tevékenységének kibővítésére, amelyre csak az Euroatlantic Kommunikációs és Üzleti Tanácsadó Rt.-t hívta meg; az eljárást azzal indokolta, hogy az új beszerzés egy korábbi kiegészítése, amelyen az Euroatlantic nyerte el a pr-, marketing- és kommunikációs feladatokatt. Ezt a beszerzést - szintén hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást - az IKb 2001 szeptemberében bonyolította le, arra öt céget hívott meg, és közülük az Euroatlanticot választotta ki. A magyar tulajdonban lévő cég jegyzett tőkéje 20 millió forint, vezérigazgatója Fellegi Tamás, a Matáv Rt. volt vezérigazgató-helyettese.

Félmilliárdos üzlet

A nyertes cégnek az volt a feladata, hogy az egységes kommunikációs stratégia alapján felállítsa a programirodát, amely többek között piac- és közvélemény-kutatást, médiatervezést és -vásárlást, direktmarketing-tevékenységet folytat, és intézi a sajtóval való kapcsolattartást is. A szerződés 2001. december 4-étől 2002. december 31-ig szól, értéke áfa nélkül 500 millió forint.

Az IKb a programiroda tevékenységének kibővítését 250 millió forint plusz áfáért bízta az eljárásra egyedüliként meghívott Euroatlanticra. Az új beszerzést az új projektekkel magyarázták: többek között a tudakozó kibővítésével, új kiadványok megjelentetésével, a honlap karbantartásával, a miniszteri országjárás megszervezésével, új reklámanyagok tervezésével, és a teleházak ünnepélyes átadásával. A teljesítés határideje 2002. december 31. lett volna.

Megsértették az esélyegyenlőséget

A KD megállapította, hogy az új marketingfeladatok ellátása nem a korábbi beszerzés kiegészítése, és az IKb-nak az új közbeszerzési eljáráson - az esélyegyenlőséget biztosítva - több cégtől kellett volna ajánlatot kérnie. A testület a jogsértés miatt a törvényben meghatározott minimális bírság - egymillió forint - háromszorosában állapította meg a büntetés összegét. A határozatot már az IKb jogutódjának, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnak küldte el a KD. A parlament nyári szünet előtti utolsó ülésnapján Kovács Kálmán miniszter kérdésre válaszolva elmondta, hogy az Euroatlantickal kötött szerződéshez hasonlóan az IKb más megbízásait is felülvizsgálják, és ha szükséges, felbontják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!