Jácint
16 °C
31 °C

Összefognak az üzenetküldők

2004.07.16. 11:04
Évekig tartó ellenségeskedés után a Microsoft, az AOL és a Yahoo váratlanul bejelentette: közös üzenetküldő alkalmazást nyújtanak vállalati ügyfeleiknek. A három cég üzenetküldő rendszerét a Microsoft által kifejlesztett Live Communications Server köti össze, amelyet még az idén bemutatnak. Bár a különálló hálózatok ezután sem lesznek összekapcsolva, az új szoftverrel az AOL Instant Messenger-, Yahoo Messenger- és MSN Messenger-klienssel rendelkező ügyfelek és partnerek egyaránt elérhetők lesznek.
Hosszú ideje tartó háborúskodás után végre kibékültek egymással az online üzenetküldő hálózatot működtető óriáscégek, a Microsoft, az America Online és a Yahoo. Bár a szabadon letölthető kliensekkel ezután sem érhető el a konkurencia nyilvános hálózata, a vállalati ügyfelek a Microsoft által kifejlesztett Live Communications Server (LCS) segítségével ezt megtehetik. Magyarán mindegy, hogy üzleti partnerük AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger vagy MSN Messenger klienst használ-e, mivel bármelyiknek egyetlen szoftverrel küldhetnek üzenetet.

"Ennek mindenképpen meg kellett történnie, hogy előreléphessünk a vállalati üzenetküldők piacán" - mondta el a CNetnek Dennis Karlinsky, az LCS termékmenedzsere.

Extrák nélkül

A Microsoft használati díjat fog fizetni a Yahoo-nak és az AOL-nak azért, hogy az LCS-felhasználók a hálózatukra csatlakozhassanak. Azt azonban egyik vállalat sem árulta el, hogy az árakat a felhasználók száma alapján határozták-e meg.

Az LCS közvetlenül a Yahoo és az AOL szervereire csatlakozik, tehát a szoftver elindítása után azonnal megjelenik a Yahoo, AOL és MSN hálózatán regisztrált partnerek listája, és a felhasználó bármelyiküknek küldhet üzenetet. Persze az LCS felhasználói nem kapják meg a szabadon letölthető kliensekhez járó extra szolgáltatásokat, például a játékokat, beépített egyedi keresőket.

Az AOL és a Yahoo hálózatához való csatlakozás az LCS 2005 idei bemutatása után először csak próbaüzemben működik, de jövő év közepén hivatalosan is beindítják a szolgáltatást, mondta Karlinsky.

Nehéz kezdet

A három legnagyobb üzenetküldő rendszert működtető cégek évekig azon veszekedtek, hogy miként lehetne megoldani hálózataik együttműködését. Most az LCS bemutatkozása nagyszerűen jelzi, milyen fontos szétválasztani a kliensszoftvereket a hálózatoktól és szolgáltatásoktól, mondta Lou Latham, a Gartner elemzője a Cnetnek.

"Igazán figyelemre méltó, hogy mindhárman összefogtak. Kezdetekben nem igazán voltam meggyőződve arról, hogy az MSN bármily módon meggyőzhető lesz a bevezetéséről" - mondta Latham.

Csak a Microsoft

A vállalatok csak az utóbbi években kezdtek üzenetküldő klienseket használni, de azok számos területen nem váltak be, mivel a szoftverekben eleinte nem volt semmilyen biztonsági funkció. Később az is kiderült, hogy ami a nyílt hálózaton kiválóan működik, a vállalati tűzfalak mögött nem minden esetben. Mindezek hatására a Yahoo az AOL a múlt hónapban megvált üzleti üzenetküldő szolgáltatásától, a Microsoftnak ugyanakkor komoly tervei vannak a LCS bevezetésével, amelyet az Office irodai programcsomagba akar beépíteni. Így például az Outlook levelezőprogramot kibővítheti az üzenetküldők jelenléti szolgáltatásával, amely megmutatja, hogy a felhasználó elérhető-e vagy éppen elfoglalt.