Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Összefognak az üzenetküldők

2004.07.16. 11:04
Évekig tartó ellenségeskedés után a Microsoft, az AOL és a Yahoo váratlanul bejelentette: közös üzenetküldő alkalmazást nyújtanak vállalati ügyfeleiknek. A három cég üzenetküldő rendszerét a Microsoft által kifejlesztett Live Communications Server köti össze, amelyet még az idén bemutatnak. Bár a különálló hálózatok ezután sem lesznek összekapcsolva, az új szoftverrel az AOL Instant Messenger-, Yahoo Messenger- és MSN Messenger-klienssel rendelkező ügyfelek és partnerek egyaránt elérhetők lesznek.
Hosszú ideje tartó háborúskodás után végre kibékültek egymással az online üzenetküldő hálózatot működtető óriáscégek, a Microsoft, az America Online és a Yahoo. Bár a szabadon letölthető kliensekkel ezután sem érhető el a konkurencia nyilvános hálózata, a vállalati ügyfelek a Microsoft által kifejlesztett Live Communications Server (LCS) segítségével ezt megtehetik. Magyarán mindegy, hogy üzleti partnerük AOL Instant Messenger, Yahoo Messenger vagy MSN Messenger klienst használ-e, mivel bármelyiknek egyetlen szoftverrel küldhetnek üzenetet.

"Ennek mindenképpen meg kellett történnie, hogy előreléphessünk a vállalati üzenetküldők piacán" - mondta el a CNetnek Dennis Karlinsky, az LCS termékmenedzsere.

Extrák nélkül

A Microsoft használati díjat fog fizetni a Yahoo-nak és az AOL-nak azért, hogy az LCS-felhasználók a hálózatukra csatlakozhassanak. Azt azonban egyik vállalat sem árulta el, hogy az árakat a felhasználók száma alapján határozták-e meg.

Az LCS közvetlenül a Yahoo és az AOL szervereire csatlakozik, tehát a szoftver elindítása után azonnal megjelenik a Yahoo, AOL és MSN hálózatán regisztrált partnerek listája, és a felhasználó bármelyiküknek küldhet üzenetet. Persze az LCS felhasználói nem kapják meg a szabadon letölthető kliensekhez járó extra szolgáltatásokat, például a játékokat, beépített egyedi keresőket.

Az AOL és a Yahoo hálózatához való csatlakozás az LCS 2005 idei bemutatása után először csak próbaüzemben működik, de jövő év közepén hivatalosan is beindítják a szolgáltatást, mondta Karlinsky.

Nehéz kezdet

A három legnagyobb üzenetküldő rendszert működtető cégek évekig azon veszekedtek, hogy miként lehetne megoldani hálózataik együttműködését. Most az LCS bemutatkozása nagyszerűen jelzi, milyen fontos szétválasztani a kliensszoftvereket a hálózatoktól és szolgáltatásoktól, mondta Lou Latham, a Gartner elemzője a Cnetnek.

"Igazán figyelemre méltó, hogy mindhárman összefogtak. Kezdetekben nem igazán voltam meggyőződve arról, hogy az MSN bármily módon meggyőzhető lesz a bevezetéséről" - mondta Latham.

Csak a Microsoft

A vállalatok csak az utóbbi években kezdtek üzenetküldő klienseket használni, de azok számos területen nem váltak be, mivel a szoftverekben eleinte nem volt semmilyen biztonsági funkció. Később az is kiderült, hogy ami a nyílt hálózaton kiválóan működik, a vállalati tűzfalak mögött nem minden esetben. Mindezek hatására a Yahoo az AOL a múlt hónapban megvált üzleti üzenetküldő szolgáltatásától, a Microsoftnak ugyanakkor komoly tervei vannak a LCS bevezetésével, amelyet az Office irodai programcsomagba akar beépíteni. Így például az Outlook levelezőprogramot kibővítheti az üzenetküldők jelenléti szolgáltatásával, amely megmutatja, hogy a felhasználó elérhető-e vagy éppen elfoglalt.