Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Intel-gyár Magyarországon?

2001.01.19. 12:26
Az Index információi szerint egyelőre nem folynak komoly tárgyalások magyarországi processzorgyár építéséről. Az Intel vezetői valóban keresnek területet új termelőegységek számára, de egyelőre semmi jele sincs annak, hogy Magyarországra hoznák a valószínűleg sokszázmillió dolláros beruházást.
A Világgazdaság csütörtöki számában hírül adta, hogy két magyarországi település, Debrecen és a szintén hajdú-bihari Ebes önkormányzata is tárgyalt az Intel vezetőivel. Az Intelesek egy proceszorgyár építésére keresnek területet. Korábban már napvilágot láttak ezzel kapcsolatos találgatások a megyei sajtóban, és ezúttal Ebes polgármestere erősítette meg a tárgyalásokról szóló hírt.

Az Intel írországi gyára

Az Index megkérdezte az Intel magyarországi képviseletét, ahol azt az információt kapta, hogy az elmúlt években többször járt Magyarországon az amerikai cég ,,gyárhelykereső bizottsága" (Site Selection Committee), és tárgyalt a VG cikkében is említett két település (Debrecen és Ebes) önkormányzatával.

Ez azonban még nem jelent semmit. - Tárgyaltunk, beszélgettünk. De a bizottság közben még másik húsz ország másik harminc helyszínén is tárgyal - mondta Golubeff Róbert, a cég magyarországi képviselője.

Tárgyaltunk, beszélgettünk. De a bizottság közben még másik húsz ország másik harminc helyszínén is tárgyal - mondta Golubeff Róbert, a cég magyarországi képviselője.
Információnk szerint a szóban forgó két hajdú-bihari település befektetési esélyeit nem növeli, hogy napvilágra került a hír. Az Intel ilyen tárgyalások esetén mindig nagyon óvatos, és diszkrécióra kéri reménybeli üzletfeleit is. Különösen kényes arra, ha a sajtóban kész tényként tálalnak olyan üzletet, amely még csak a tapogatózó tárgyalások fázisában van. (Nem volt ez másként akkor sem, amikor az Intel kockázatitőke-befektető cége, az Intel Capital az Index.hu Rt.-ben vásárolt tulajdonrészt.)

Magyarországi Intel-gyárépítésről már évekkel ezelőtt keringtek hírek, de sosem fordult komolyra a tárgyalás. Legutóbbi kvázi-térségbeli gyárát Izraelben építette föl az amerikai óriásvállalat.

Egy processzorgyárépítés jóval nagyobb súlyú ügy annál, minthogy a megyei sajtóban szivárogjon ki, alighanem ez lenne a legnagyobb magyarországi informatikai beruházás.

Az ír példa
Egy processzorgyár építése nem budiprojekt, de nem is chilei cseresznyebarter. Hogy egy kis országra mekkora hatással van egy ilyen beruházás, azt az írek példája mutatja a legszebben. 1989-ben és 1991-ben két írországi Intel-gyár épült, több mint két és fél milliárdos dolláros beruházással.

Ma az Intel Írország legnagyobb munkáltatója. Csak a termelési egységek négyezer (többnyire fiatal) embernek adnak munkát, de a beszállító, alvállalkozó, szállító, kereskedő cégeken keresztül még tízezrek élnek az Intelből. A processzorcég súlyos dollármilliókat költ szakemberképzésre, oktatásra, amely szintén az ír nemzeti vagyont (tudásvagyont) gyarapítja. Írország elsősorban az információtechnológiai beruházások révén emelkedett Európa ,,szegényházából" a legdinamikusabban fejlődő államok közé.

Az Intel valóban tervezi újabb gyárak építését, hiszen a processzorpiac továbbra is nő, a gyártási kapacitást növelni kell. Európában, Dél-Amerikában és Ázsiában is nyithatnak újabb termelőegységeket, de ezek olyan nagyságrendű beruházások, amelyekről évek alatt születik döntés.

A hatvan hektáros terület beépítése is több ezer embernek adna munkát, de a beruházás igazi értéke, hogy olyan csúcstechnológiát kerülne be az országba, amelyhez hasonló még nem volt.

A nagyipari félvezetőgyártáshoz szükséges szupertiszta csarnokok, robotok, lézereszközök, fotokémiai műszerek, egyebek telepítésének összértéke az egymilliárd dollárt is elérheti. Valószínű, hogy egy komoly processzorgyárból legalább egy megyényi országrész vígan megélne.  • Vennék
  • Hírek