Judit
3 °C
7 °C

50 milliárdnyit költöttek informatikára a költségvetési intézmények

2002.05.16. 12:12
A közel 15 ezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított saját vagy egyéb forrásból informatikára - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés idén év elején készített, költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből.
A saját költségvetésből allokált pénzeszközök közel 40 milliárd forintot tettek ki, a fennmaradó tételt egyéb forrásokból finanszírozták a szervezetek: minden ötödik intézmény (20%) pályázati úton nyert pénzeszközöket is felhasznál az IT működési költségek fedezésére, valamint gyakori a közvetlen felettes szerv költségvetéséből származó források allokálása is (16%). Az IT beruházási kiadásokat - a működési költségekkel szemben már csak - az intézmények kb. fele finanszírozza saját forrásból (54%).

A költségvetési szféra szegmenseinek hozzájárulása a teljes IT kiadáshoz 2001-ben
[bázis: összes IT kiadás 2001-ben,Total = kb. 50-60 Mrd. Ft]
KKI: központi költségvetési intézmények
ÖKI: önkormányzati költségvetési intézmények
OKT: oktatási intézmények
EÜ: egészségügyi intézmények

A piac legjelentősebb szereplői között a központi költségvetési intézmények szerepelnek, hozzájárulásuk a teljes piachoz mintegy 20-25 milliárd forint volt a tavalyi évben. Az oktatási intézmények informatikai piaca a BellResearch elemzői szerint eléri a 15-20 milliárd forintot, melynek jelentős részét adják a pályázati- és egyéb támogatások útján [azaz nem saját forrásokból] megvalósított fejlesztések. Az önkormányzati szféra összes kiadása 10 milliárd forint körüli összegben nevezhető meg, míg a közintézményi informatikai piac legkisebb szegmensét jelenti az egészségügyi-szociális szféra, hozzávetőlegesen 6-7 milliárd forintos hozzájárulással.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a költségvetési intézmények 2001-ben átlagosan nettó 2,77 millió forintot fordítottak saját költségvetési forrásaikból informatikára. A Bellresearch által modellezett, többcsatornás informatikai finanszírozásra vonatkozó elemzésből jól nyomon követhető, hogy a saját forrásból megvalósított informatikai kiadások csak egy dimenzióját képezik az összes informatikai ráfordításnak, mivel a - jellemzően forráshiányos gazdálkodási körülmények között működő - közintézmények részben egyéb (pályázati, alapítványi, stb.) úton finanszírozzák IT beruházásaikat; illetve jelentős szerep jut a központi, illetve ágazati informatikai fejlesztési projekteknek is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?