Tekla
8 °C
20 °C

50 milliárdnyit költöttek informatikára a költségvetési intézmények

2002.05.16. 12:12
A közel 15 ezer magyarországi költségvetési intézmény 2001-ben mintegy 50-60 milliárd forintot fordított saját vagy egyéb forrásból informatikára - derül ki a Magyar Infokommunikációs Jelentés idén év elején készített, költségvetési szegmensre vonatkozó elemzéséből.
A saját költségvetésből allokált pénzeszközök közel 40 milliárd forintot tettek ki, a fennmaradó tételt egyéb forrásokból finanszírozták a szervezetek: minden ötödik intézmény (20%) pályázati úton nyert pénzeszközöket is felhasznál az IT működési költségek fedezésére, valamint gyakori a közvetlen felettes szerv költségvetéséből származó források allokálása is (16%). Az IT beruházási kiadásokat - a működési költségekkel szemben már csak - az intézmények kb. fele finanszírozza saját forrásból (54%).

A költségvetési szféra szegmenseinek hozzájárulása a teljes IT kiadáshoz 2001-ben
[bázis: összes IT kiadás 2001-ben,Total = kb. 50-60 Mrd. Ft]
KKI: központi költségvetési intézmények
ÖKI: önkormányzati költségvetési intézmények
OKT: oktatási intézmények
EÜ: egészségügyi intézmények

A piac legjelentősebb szereplői között a központi költségvetési intézmények szerepelnek, hozzájárulásuk a teljes piachoz mintegy 20-25 milliárd forint volt a tavalyi évben. Az oktatási intézmények informatikai piaca a BellResearch elemzői szerint eléri a 15-20 milliárd forintot, melynek jelentős részét adják a pályázati- és egyéb támogatások útján [azaz nem saját forrásokból] megvalósított fejlesztések. Az önkormányzati szféra összes kiadása 10 milliárd forint körüli összegben nevezhető meg, míg a közintézményi informatikai piac legkisebb szegmensét jelenti az egészségügyi-szociális szféra, hozzávetőlegesen 6-7 milliárd forintos hozzájárulással.

A Magyar Infokommunikációs Jelentés adatai szerint a költségvetési intézmények 2001-ben átlagosan nettó 2,77 millió forintot fordítottak saját költségvetési forrásaikból informatikára. A Bellresearch által modellezett, többcsatornás informatikai finanszírozásra vonatkozó elemzésből jól nyomon követhető, hogy a saját forrásból megvalósított informatikai kiadások csak egy dimenzióját képezik az összes informatikai ráfordításnak, mivel a - jellemzően forráshiányos gazdálkodási körülmények között működő - közintézmények részben egyéb (pályázati, alapítványi, stb.) úton finanszírozzák IT beruházásaikat; illetve jelentős szerep jut a központi, illetve ágazati informatikai fejlesztési projekteknek is.