Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Világinterneti összehasonlítás

2002.05.14. 10:29
A magyar internet globális összefüggésrendszerben is drága dolognak bizonyul. A nyugatias árakat az alacsony vásárlóerő teszi magassá - kivéve azt, amikor az árak a nyugati országokénál is magasabbak.

Kábel

Az OECD szélessávú internet elterjedését vizsgáló, 2001 októberében kiadott felmérésének tanulsága szerint a kábelinternetért a spanyoloknak kell a legtöbbet fizetniük havonta: hetvenöt dollárjukba' van 512Kbps-s drót. Ezzel a vásárlóerőre vetített drágasági ranglistán is vezetnek, ahol alig lemaradva ezüstérmes a magyar UPC Chello - egyébként a spanyol ár felével.

Vásárlóerőileg egyébként a britek és a svédek járnak a legjobban, a kábel az ő szempontjukból harmadannyiba kerül, mint errefelé.

ADSL, DSL

A digitális előfizetői vonalak terén sávszélesség és sávszélesség között tízszeres árkülönbséget talált az OECD: egy dollárért 3,05 Kbps-ot kap havonta az ember Törökországban, 31,49 Kbps-ot Svédországban. Magyarország itt a középmezőnyben van: itt egy dollárért nagyjából 10 Kbps jár.

A tréfás vásárlóerő vs árak fordított ranglistán ezúttal is változik a helyzet: a digitális vonal Törökországban a legdrágább, alig lemaradva ezüstérmesek a Matáv árai ugyanitt. Egy ADSL előfizetés majdnem feleannyira terheli meg egy norvég pénztárcáját, mint egy magyarét, de rendkívül jól jár az a svéd, aki negyedannyira borsos árért köttethet kunyhójába nagyobb teljesítményű DSL-t (a fenyvesekben gyorsabban fut a kábel, ezért ők abszolút értékben is olcsóbban kapják a digitális vonalat).

Érdekes közép-európai adat, hogy Csehországban és Lengyelországban Magyarországhoz képest pár hónapot késett a szélessávú internetszolgáltatások beindulása - a felmérésben az ő áraik így nem szerepelnek. A régió országaiban közös, hogy a szélessávú internet elterjedése pár ezer fős, más szóval elhanyagolható mértékű.

A táblázat eredetije itt található

Dial-up, vagyis modem

A japánoknál akkor is csúcsidő van, amikor nincs csúcsidő, ezért náluk fizetnek legtöbbet a telefonvonalon lógó éjszakai netezők. Magyarország az egykori kedvezmények nyomán középáras kategóriában szerepel a 2001 augusztusában publikált összehasonlításban, Lengyelország és Németország között, az OECD átlagnál kicsit olcsóbban. Ennél is olcsóbb helyek csúcsidőn kívüli netezésre: Egyesült Királyság, Finnország, Kanada, Egyesült Államok, Csehország.

Csúcsidőben dialupolni azonban merőben más dolog. Magyarország itt a legdrágábbak között a negyedik, közvetlenül Belgium, Svájc és Luxemburg után. A legolcsóbbak itt: Törökország, Korea, Egyesült Államok.

A fenti listák vásárlóerőt is figyelemebe vevő változatain (talán már sejtik) lassan több mint fél évtizede rendíthetetlenül őrzi pozícióját hazánk, mint a kiemelkedően legdrágább dial-up internetelérésekkel operáló ország.

A fenti adatok alapján meg lehetne álapítani, hogy rajtunk röhög a világ, amennyiben a külföldi maroknyi érdeklődő mégsem egy átgondolt internet elterjedését akadályozó stratégiára gyanakodna, esetleg egy vállalhatatlan mentális háttérből fakadó gondatlanságra, amelyre - ezúton is, kissé szégyenkezve - reméljük, nem gondolnak.