Valér
2 °C
8 °C

A Skype legyűrésére hajt az Invitel

2006.05.29. 15:00
Lezárult az Euroweb internetszolgáltató leányvállalatainak eladása. A vevő az Invitel, Magyarország második legnagyobb távközlési cége. Hamarosan továbbfejlődik a NeophoneX telefonszolgáltatás, hogy a Skype méltó hazai versenytársa lehessen.

Az Invitel az idén legalább egymilliárd forintot költ szélessávú hálózatának fejlesztésre, de a piaci versenytől függően ez az összeg nagyobb is lehet, mondta Zsembery György, a társaság marketing vezérigazgató-helyettese hétfőn. A fejlesztés révén a jelenlegi 62 ezres ügyféltábort önállóan 80 ezresre, a most megvásárolt Eurowebbel együtt pedig legalább 100 ezresre szeretnék növelni. Az Eurowebnek jelenleg több mint 30 ezer szélessávú ügyfele van, akiknek a számát az év végére legalább a duplájára akarja növelni.

Telefon a neten

A két cég önálló társaságként működik együtt, jogilag csak akkor egyesülnek, ha a piaci előnyök miatt erre szükség van. Nyártól azonban olyan egységes csomagokkal lépnek a piacra, amelyek mindkét cég telekommunikációs szolgáltatásait tartalmazzák. Fontos szerepe lesz a jövőben az Euroweb által kifejlesztett NeophoneX internetes telefonszolgáltatásnak. Gerlei Gyöngyvér, az Euroweb operatív vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Skype komoly hazai versenytársai akarnak lenni, ezért az ősszel megjelenő telefonkliensükben új szolgáltatások, például konferenciahívás és hívásvárakoztatás is lesz. A hagyományos telefonhálózatokat is elérő NeophoneX előfizetői - 21-es körzetszámon - saját telefonszámot kaphatnak, amely hamarosan bármely hálózatból elérhető lesz.

Zsembery György elmondta, hogy az Invitel az adsl-piacon az elmúlt 18 hónapban az átlagnál gyorsabb fejlődést tudott felmutatni: az első negyedévben a teljes piacon 10,4 százalékkal bővült az adsl-vonalak száma, míg az Invitel esetében 12,5 százalékkal. Magyarországon március végén 440 ezer adsl-vonal működött hazánkban.

Megvette az Invitel

Az Euroweb International Corp. múlt hét szerdán jelentette be, hogy magyarországi és romániai internetszolgáltató leányvállalatának eladása lezárult. A vevő, az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. kifizette a 30 millió dolláros vételárat, amelyet a két cég adósságaival csökkentettek. Az Euroweb Internet Szolgáltató Rt. és a Euroweb Romania S.A. eladásáról szóló megállapodást még tavaly decemberben kötötték meg a felek. A tranzakciót jóváhagyta a magyar Gazdaság Versenyhivatal, és az Euroweb részvényesei is hozzájárultak az eladáshoz.