Nándor
3 °C
16 °C

A Magyar Telekom ajánlatot tett az Invitelre

2006.03.29. 11:42
Sajtóértesülések szerint a Deutsche Telekom magyarországi leányvállalata, a Magyar Telekom ajánlatot tett az Invitelre. Az ajánlati ár egyelőre nem ismert, sem az, hogy mely cégek pályáznak még a második legnagyobb magyar telkóra.

Az Invitel eladási ügyeit ismerő illetékesek közlése szerint a Magyar Telekom ajánlatot tett az Invitelre, írja a Dow Jones hírügynökség. Az illető ugyanakkor nem közölte sem az ajánlati árat, mint ahogy azt sem lehet tudni, hogy mely cégek szeretnék még megkaparintani a második legnagyobb távközlési szolgáltatót.

A Dow Jones legutóbb 2005 júliusában állította, hogy az Invitelt megpróbálja felvásárolni a Magyar Telekom, de akkori jelentésében is megjegyezte, hogy információi szerint a két társaság között nem voltak formális tárgyalások. Az Invitelt korábban a HTCC-vel is kapcsolatba hozták.

Elemzők szerint az Invitel piaci értéke körülbelül ötszázmillió euró, az adók és egyéb levonások utáni EBITDA eredmény hatszorosával számolva. Az Invitel 2005-ben 82,4 millió eurós EBITDA eredményt ért el. A Portfolio.hu szerint sem az Invitel értékesítése, sem a Magyar Telekom érdeklődése nem meglepő, mert az Invitel nehezen tud újabb üzleti területeket találni, profitnövekedést legfeljebb takarékoskodással tudna elérni, és most olyan a hangulat a piacon, hogy könnyen el lehetne adni a társaságot. Az akvizíció passzolna a Magyar Telekom terjeszkedési politikájába.

Az Invitel amerikai tulajdonosa, az American Investment Groups (AIG) Emerging Europe Infrastructure nevű befektetési alapja és a GMT Telecommunications Partner az Invitel tenderének első fordulóját március elejére tervezi a JP Morgan Chase szervezésében. Megkerestük a hírbe hozott cégeket, de sem az Invitel, sem a Magyar Telekom sajtókommunikációs osztálya nem kívánta kommentálni az értesülést. Könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy a konkrét ajánlatok nyilvánosságra kerülésekor a Gazdasági Versenyhivatalnak is lesz egy-két szava az ügylettel kapcsolatban, hiszen jelentősen megváltozhatnak a piaci erőviszonyok. A Portfolio.hu szerint a magyar vezetékes piacon érdekelt TDC is versenyképes ajánlattevő lehet.