Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Lassul a hazai internetpiac növekedése

2001.05.22. 15:37
A hazai internetszolgáltatók szerint egyharmaddal nő az előfizetők száma idén, ami az előző évi 51 százalékos becsléshez képest pesszimistának tekinthető, írja a GKI negyedéves felmérése. Az idei első negyedéves felmérés szerint valamennyi szolgáltató fúziókra számít a piacon, közel felük jelentős számú cégfelvásárlásra számít idén.
Az internetszolgáltatók elsősorban a bérelt vonalú hozzáférés esetében várják az árak mérséklődését a következő 12 hónapban, a hagyományos kapcsolt vonali és ISDN-hozzáférés esetében az előfizetői díjak stagnálását prognosztizálják. Továbbra is az ISDN és a bérelt vonalon keresztül csatlakozók arányának növekedése várható a hagyományos kapcsolt vonalon csatlakozók részarányával szemben.

Az internetszolgáltatók árbevételének legjelentősebb részét az előfizetésekből származó bevételek teszik ki. Ennek aránya azonban kis mértékben csökken majd a következő 12 hónapban, növekedést várnak viszont a szolgáltatók a reklámból és szerverbérlési díjból származó, valamint az egyéb bevételek terén.

A magyarországi internetpiacon a szolgáltatók az internetszolgáltatás területén a rendkívül kiélezettnek ítélt verseny intenzitásának kis mértékű csökkenését várják, míg a verseny fokozódását prognosztizálják az elektronikus kereskedelem és annak részpiacai, az internetes reklámpiacon és a tartalomszolgáltatás terén.

Az internetszolgáltatók többsége hosszabb távon is versenyképesnek tartja cégét. A versenyképesség javulását gátló tényezők közül a magas működési, hardver- és szoftverköltségeket, a túl sok és a domináns versenytárs piaci jelenlétét, valamint a drága szakképzett munkaerőt tartják a legjelentősebbnek, míg a versenyképesség javulását kevésbé befolyásolja az alacsony saját tőke, a drága külső forrás és az alacsony sávszélesség. A drága képzett munkaerőt kivéve minden területen javulás várható.

A szolgáltatók 2001-ben átlagosan az előfizetők számának 34%-os növekedését várják, ami a 2000. IV. negyedévi 51%-os prognózishoz viszonyítva pesszimistább előrejelzés a piac idei bővüléséről.

Az internetszolgáltatók közel fele szerint a területükön a következő években jelentős számú fúzió és felvásárlás fog történni, míg 39%-uk úgy vélekedik, hogy további ügyletek ugyan lesznek, de számuk nem lesz jelentős. Azt, hogy ilyen ügyletek lesznek, senki sem kérdőjelezte meg.

Mint későbbi potenciális internetszolgáltatókat, a GKI a kábeltelevízió-szolgáltató társaságokat is megkérdeztük felmérése során. Csillagpontos rendszerrel a mintabeli cégek 75%-a rendelkezik, de a fennmaradó 25% is egy éven belül be kívánja vezetni azt. Saját weboldala a cégek közül 28%-nak van, 16% a közeljövőben hoz majd létre egyet. A válaszadók 13%-ánál van jelenleg is internetezési lehetőség a hálózaton.

A válaszadók a következő 12 hónapban a jelenlegi maximális kimenő sávszélesség átlagosan 32%-os bővítését tervezik, ez a növekedési arány a maximális bemenő sávszélesség esetében 25%. A válaszadók a kábeltévé-előfizetők számának 25%-os növekedését várják 2001-ben.