Sára, Márió
2 °C
6 °C

Nemek közti egyenlőtlenség az IT-iparban

2001.06.13. 09:02
Az információtechnológiai iparban dolgozó nők 62 százaléka gondolja úgy, hogy a nők "üvegplafonba" ütköznek ezen a területen, vagyis a férfiak esélyesebbek náluk a vezető pozíciókra. Az IT-iparban dolgozó férfiak 62 százaléka ezzel szemben úgy gondolja, hogy egyenlő esélyekkel pályázhatnak vezetői állásokra a nők és férfiak. A Roper Starch Worldwide által a Deloitte Consulting számára készített jelentést a múlt héten hozták nyilvánosságra.
Kevés a női vezető
A tanulmány szerint ugyancsak eltérően látják az információtechnológiai (IT) ipart a nők és a férfiak. Az ezen a területen sikeres nőkről a nők például azt gondolják, sikerük tehetségüknek, képzettségüknek és női mentoraiknak köszönhető, míg a férfiak inkább az elmúlt tíz évben tapasztalható virágzó gazdasági helyzetnek tudják be a dolgot. A felmérést idén készítették az információtechnológiai iparban dolgozó ezer nő és ötszáz férfi megkérdezésével.

Abban mindkét nem képviselői egyetértenek, hogy túl alacsony az IT-iparban a vezető beosztású nők aránya. Míg azonban a nők túlnyomó többsége, 84 százaléka így gondolja, a férfiaknak csak 57 százaléka ért egyet a megállapítással.

A nők 56 százaléka szerint az IT-iparban a nemek nagyobb egyenlősége tapasztalható, mint más iparágakban, bár erről kevésbé vannak meggyőződve, mint a férfiak, akiknek háromnegyede vélte így. A fizetések tekintetében pedig a nők ugyancsak hátrányos helyzetűnek érzik magukat, Mindössze 29 százalékuk vélte úgy, hogy az IT-iparban azonos típusú munkáért ugyanannyi fizetést kapnak a nők, mint a férfiak, míg a férfiak 55 százaléka szerint egyenlőség tapasztalható ezen a téren.

Tisztán látható a nők és férfiak helyzetképe közötti különbség - mondta Sue Molina, a Deloitte & Touche "A nők elismeréséért és fejlődéséért" kezdeményezésének igazgatója. - Most van itt az ideje annak, hogy az iparág erősítse elkötelezettségét a nők iránt.

Noha a válaszadók mindössze egytizede dolgozik olyan vállalatnál, ahol nő a tulajdonos vagy az igazgató, a felmérés jó hírekkel is szolgált a nők vezető pozíciókba lépését illetően. A válaszadók több mint fele jelezte, hogy "sok" (14 százalék) vagy "viszonylag sok" (43 százalék) nő dolgozik menedzseri vagy középvezetői beosztásban a vállalatuknál.

A táblázat megtekintéséhez kattintson a képre
forras: Techies.com
A Techies.com hasonló témakörben készített felmérést: az oldal nem benyomásaikról, hanem éves fizetésük összegéről kérdezte olvasóit. A lap felmérése szerint a legtöbb IT-iparágban közel azonos összeget keresnek a nők és a férfiak, sők néhány területen, így a mérnöki és minőségbiztosítási állásokban a nők többet kapnak, mint a férfiak.