Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Fordulat előtt az IT-szektor

2003.09.08. 10:38
Minden jel arra utal, hogy a félvezetőktől a szoftvereken át a hardverig élénkült a kereslet, így véget érhet az információtechnológiai szektor eladásainak három éve tartó csökkenése.
Az Intel arra számít, hogy árbevétele a harmadik negyedévben eléri a 7,6-7,8 milliárd dollárt. A chipgyártó vállalat július közepén még csak 6,9-7,5 milliárd dolláros árbevételt jelzett előre.

A legfrissebb előrejelzés az árbevétel 17 százalékos növekedését jelenti éves összehasonlításban, ami az Intel szerint annak köszönhető, hogy bár a távközlési szegmensben gyenge marad a piac, a mikroprocesszorok és a számítástechnikai eszközök terén széles körű és erős a kereslet.

Rekord bevételek mindenhol

Az egyik vezető amerikai elektronikai kiskereskedelmi lánc, a Best Buy ugyancsak a vártnál magasabb második negyedévi nyereségről számolt be a számítógép-eladások emelkedése nyomán. A National Semiconductor tíz negyedéve a legmagasabb profitot érte el, a szintén félvezetőket gyártó AMD július-augusztusi eladásai felülmúlták a cég várakozását, a PeopleSoft szoftvergyártó pedig a folyó negyedévi árbevételének nem kevesebb mint 25 százalékos felfutását jelezte előre.

A Victory Capital Management alapkezelője szerint a fellendülés egyre inkább ciklikusnak tűnik, semmint csak szezonálisnak, és az optimizmus tükröződik abban is, hogy a Nasdaq Computer index az utóbbi fél évben 45 százalékot emelkedett. A javulás jelei a PC-iparban is jól érzékelhetők: a második negyedévben éves szintre vetítve 8,2 százalékkal nőtt a hardverek és szoftverek eladása az USA-ban, ami három éve a legmagasabb ütem.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!