Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Az IT a második legfontosabb

2006.07.21. 14:45
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke szerint az IT-szektor adja a GDP hét százalékát, szóval fontos ágazat. Kóka egyetért, fejlesztést emlegetnek.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a kormányzatnak az európai uniós források felhasználásánál az infokommunikációs (IT) befektetéseket kell a második leghangsúlyosabb területként kezelnie a prioritási rangsorban az infrastruktúrafejlesztés után.

Komoly szektor

Erről Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke beszélt a szervezet pénteken megrendezett munkatanácskozásán Budapesten.

Utalt arra, hogy az IT-szektor nem pusztán a GDP-hez való 7,1 százalékos hozzájárulása miatt bír kiemelkedő fontossággal, hanem közvetetten a foglalkoztatási, a tőkebeáramlással összefüggő és a termelékenységfokozó hatásai miatt.

A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban nyilván az autópálya- és egyéb infrastruktúrafejlesztésekre kell az EU-forrásokat leginkább összpontosítani, ám versenyképességi jelentősége miatt második helyre feltétlen a infokommunikációt kell sorolni - hangoztatta az elnök.

Kovács Zoltán jelezte: a kormányzatnak nem elsősorban az IT-szektor támogatására kell összpontosítania, hanem arra, hogy az infokommunikáció közvetett hatásainak továbbgyűrűzése a társadalmon belül minél hatékonyabb legyen.

Gáspár Pál, az ICEG Európai Központ igazgatója hozzáfűzte: az IT-szektor annál inkább hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, minél inkább elterjednek az informatikai eszközök, minél jobban áthatja a társadalmat azok alkalmazása.

Szabályozni kell

Az igazgató szerint az államnak ezért erőteljesebb piacszabályozóként kell fellépnie a szolgáltatások versenyének elősegítése érdekében, össze kell kapcsolnia a közszolgáltatási- és munkaerőpiaci reformokat az IT-eszközök alkalmazásával. A szétaprózódott fejlesztések helyett a támogatásokat néhány területre kell koncentrálni és az emberek informatikai képzettségét is fokozni kell - mutatott rá Gáspár Pál.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter egyetértett az ICEG igazgatójával ezekben a pontokban és az IVSZ elnökével is az ágazat nemzetgazdasági szerepét illetően.

A miniszter fontosnak tartotta azt is, hogy az állam gondolja újra szerepvállalását. A központi programmenedzsment helyett inkább szedje össze a piaci igényeket és vigye piacra azokat - mondta Kóka János.

Megemlítette, hogy szándékában áll átalakítani az informatikai vállalkozások számára rendelkezésre álló állami kockázati tőkealapot, az általa kevésbé eredményesnek ítélt programokba magántőkét vonna be és a tőkejuttatások elbírálását rábízná a piacra.

Kóka János elmondta: a következő időszakban a vállalkozások EU-támogatásokból, PPP-konstrukcióban, hitel- és tőkefinanszírozás formájában számíthatnak forrásokra, nagy költségvetési büdzsé nem fog rendelkezésre állni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!