Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az IT a második legfontosabb

2006.07.21. 14:45
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének elnöke szerint az IT-szektor adja a GDP hét százalékát, szóval fontos ágazat. Kóka egyetért, fejlesztést emlegetnek.

Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) szerint a kormányzatnak az európai uniós források felhasználásánál az infokommunikációs (IT) befektetéseket kell a második leghangsúlyosabb területként kezelnie a prioritási rangsorban az infrastruktúrafejlesztés után.

Komoly szektor

Erről Kovács Zoltán, az IVSZ elnöke beszélt a szervezet pénteken megrendezett munkatanácskozásán Budapesten.

Utalt arra, hogy az IT-szektor nem pusztán a GDP-hez való 7,1 százalékos hozzájárulása miatt bír kiemelkedő fontossággal, hanem közvetetten a foglalkoztatási, a tőkebeáramlással összefüggő és a termelékenységfokozó hatásai miatt.

A 2007-2013-as uniós költségvetési időszakban nyilván az autópálya- és egyéb infrastruktúrafejlesztésekre kell az EU-forrásokat leginkább összpontosítani, ám versenyképességi jelentősége miatt második helyre feltétlen a infokommunikációt kell sorolni - hangoztatta az elnök.

Kovács Zoltán jelezte: a kormányzatnak nem elsősorban az IT-szektor támogatására kell összpontosítania, hanem arra, hogy az infokommunikáció közvetett hatásainak továbbgyűrűzése a társadalmon belül minél hatékonyabb legyen.

Gáspár Pál, az ICEG Európai Központ igazgatója hozzáfűzte: az IT-szektor annál inkább hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez, minél inkább elterjednek az informatikai eszközök, minél jobban áthatja a társadalmat azok alkalmazása.

Szabályozni kell

Az igazgató szerint az államnak ezért erőteljesebb piacszabályozóként kell fellépnie a szolgáltatások versenyének elősegítése érdekében, össze kell kapcsolnia a közszolgáltatási- és munkaerőpiaci reformokat az IT-eszközök alkalmazásával. A szétaprózódott fejlesztések helyett a támogatásokat néhány területre kell koncentrálni és az emberek informatikai képzettségét is fokozni kell - mutatott rá Gáspár Pál.

Kóka János, gazdasági és közlekedési miniszter egyetértett az ICEG igazgatójával ezekben a pontokban és az IVSZ elnökével is az ágazat nemzetgazdasági szerepét illetően.

A miniszter fontosnak tartotta azt is, hogy az állam gondolja újra szerepvállalását. A központi programmenedzsment helyett inkább szedje össze a piaci igényeket és vigye piacra azokat - mondta Kóka János.

Megemlítette, hogy szándékában áll átalakítani az informatikai vállalkozások számára rendelkezésre álló állami kockázati tőkealapot, az általa kevésbé eredményesnek ítélt programokba magántőkét vonna be és a tőkejuttatások elbírálását rábízná a piacra.

Kóka János elmondta: a következő időszakban a vállalkozások EU-támogatásokból, PPP-konstrukcióban, hitel- és tőkefinanszírozás formájában számíthatnak forrásokra, nagy költségvetési büdzsé nem fog rendelkezésre állni.