Antal, Antónia
-1 °C
9 °C

'Az Apple nem esett messze az áfától'

2005.08.09. 15:30
Megnyílt az első hazai Apple Center, ahol kipróbálhatjuk a gépeket, nyúzhatjuk az eladókat és még hitelre is vásárolhatunk. A megnyitót Geszti vezette, de érdekes információk is elhangzottak a társaság jövőbeni terveiről – filmlejátszó iPod, sikeres Mac mini.

Megnyitották a régió első Apple Centerét Budapesten, az Andrássy úton. Ez már csak azért is jó, mert Prágában csak két hónap múlva adják át a hasonló üzletet, végre valamiben sikerült lenyomnunk a cseh fővárost. A megnyitón ott volt Geszti Péter, a társaság hazai arca is, aki egy kritikus pillanatban olyasmit mondott, hogy „az Apple nem esett messze az áfától”. De az ehhez hasonló mondatok után csak az Index újságírói ücsörögtek sokkos állapotban, a bulvársajtónak szokás szerint tetszett a showman, és ez a lényeg: rajtuk keresztül ugyanis megszólíthatóak azok is, akik korábban nem érdeklődtek a számítógépek iránt.

Igazi siker

#alt# Az Apple üzenete egyértelmű: a gép nem hasznos, vagy legalábbis nem elsősorban az, sokkal inkább divatcikk, ennek megfelelően nem azért érdemes Macet vagy iPodot venni, mert az kell, hanem mert cool. Az már másodlagos, hogy az Apple gépei kimondottan használhatóak is, ahogy Geszti fogalmazott, a Mac egyenesen „lúzerfriendly”.

De a legfontosabb, hogy végre képet kaphattunk a magyar piacról. Az előadás közben kiderült, hogy az Apple nyeresége világszerte az utolsó negyedévben elérte a 320 millió dollárt, ami több mint ötszörös növekedést jelent egy év alatt, ezt 1,2 millió eladott Macből és 6,2 millió iPodból lehetett összehozni. Egy év alatt 35 százalékkal sikerült növelni az eladott számítógépek számát, de itthon sokkal jobb eredményt ért el a társaság: fél év alatt kétezer gépet adtak el, ami kétszerese az egy évvel ezelőttinek. De iPodból 12 ezret terveznek eladni idén, szemben az egy évvel korábbi alig háromezerrel.

Az új boltban mindenki kipróbálhatja a gépeket és a szoftvereket is, de tanácsot is adnak arra vonatkozóan, hogy milyen Macet érdemes vennie a felhasználónak. Akinek nincs elég pénze, vásárolhat hitelre is, akinek nincs szakvizsgája, különféle tanfolyamokon sajátíthatja el a gépkezelést.

Titkok, pletykák

#alt# A megnyitón Emanuele Massimo, az Apple hazai vezetője elmondta, hogy egy éven belül biztosan nem lesz magyar iTunes, és kiderült az is, hogy az eladott gépek közel fele Mac mini volt – az olcsó Macintosh tehát beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Nem hivatalosan az a pletyka is megerősítést nyert, hogy az iPodok hamarosan alkalmasak lesznek videók lejátszására is – a tárkapacitást és a színes kijelzőt alapul véve ez már tényleg csak egy apró, ám annál fontosabb lépés lesz.

Mint azt a megnyitón alkalmazottak az Indexnek elmondták, a jövőre megjelenő Intel processzorral szerelt Macintoshok biztosan nem PowerMac-ek lesznek, sokkal inkább a belépőszintű Mac mini átalakulása a legvalószínűbb. Ennek megfelelően jövő nyáron még nem is lesznek kétmagos Pentiummal megerősített Apple-gépek, sokkal valószínűbb egy Celeronos eMac, vagy Mac mini. A társaság szokásos menetrendjéből kiindulva a low-end segmenst a laptopgépek követhetik, az iMacben és a PowerMacben valószínűleg csak 2007 végére zajlik le a váltás. Addig azonban még bármi megtörténhet.

Az Apple ugyanis azért cserélte le az IBM-et Intelre, mert a kék óriás nem gyártott megfelelő processzorokat, és a későbbiekre nézve sem látta az Apple a fejlődés lehetőségét. A bejelentés után azonban az IBM piacra dobott több olyan processzort is, amire sokáig fájt a kaliforniai társaság foga, így – mondták – még az is előfordulhat, hogy huzamosabb ideig lesznek G5-tel szerelt Macintoshok, mint azt korábban gondoltuk. Persze az Apple továbbra is azon az állásponton van, hogy a váltást semmi sem veszélyezteti. Ugyanakkor az új, Intel processzorral szerelt gépek várhatóan valamivel olcsóbbak lesznek a mostani modelleknél, tudtuk meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!