Leonóra, Inez
-4 °C
6 °C

Informatikai SARS-központ nyílt Amerikában

2003.05.30. 10:23
Mostanáig az egészségügyi intézmények messze lemaradtak az üzleti vállalkozások mögött az informatika alkalmazásában, ám az atípusos tüdőgyulladás-járvány terjedésének nyomon követése elképzelhetetlen nagy adatfeldolgozó képességű it-rendszerek nélkül.
Látva az atípusos tüdőgyulladás (SARS) terjedését és tartva attól, hogy a kór előbb-utóbb eléri az Egyesült Államokat is, az észak-amerikai ország nemzeti járványügyi szervezte, a Centres for Disease Control (CDC) egy a legkorszerűbb berendezésekből álló adatfeldolgozó központot hozott létre a krízis kezelésére.

Az informatikai központból, valamint speciális rádiókkal felszerelt kihelyezett állomásokból álló rendszerrel a világtérképre vetíthetők a járvány terjedését mutató adatok. A több mint 2000 négyzetméter alapterületű központ közelebb hozta a CDC-t ahhoz, hogy bármilyen hasonló esetben naprakészen követhesse az eseményeket és megtehesse a szükséges beavatkozásokat, írja a The Economist. A rendszer elemeit többek között a Hewlett-Packard és a Motorola biztosította.

Le van maradva it-ben az egészségügy

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy általában csökkent volna az Egyesült Államok egészségügyi szektorának informatikai elmaradottsága az ország it-eszközökkel híresen jól ellátott üzleti szférája mögött. A kórházak dolgozói sokszor még mindig papírral és tollal rögzítik a betegek adatait, az orvosok megjegyzéseit. Így előfordulhat, hogy egy vezető menedzser, akit napi munkájában a laptopoktól a kézi számítógépekig informatikai berendezések tucatjai segítenek, bajba kerül azért, mert egy ápolónő félreolvassa az orvos kézzel írott gyógyszerutasítását.

A Gartner Group (GG) it-piackutató szerint a kórházak kiadásaiknak csak három százalékát fordítják informatikára, szemben a hardver- és szoftvercégek tíz és a pénzintézetek hét százalékával. Visszatartja őket a folyamatok automatizálásától, hogy "ügyfeleik" - a betegek - és alkalmazottaik egy része - a medikusok - gyakran cserélődnek, és hogy kőkemény versenyt vívnak minden támogatási összegért, továbbá hogy egyes specialistáik csak vendégként dolgoznak náluk.

Százezer halál évente kommunikációs hiba miatt

Ugyanakkor a betegek elvárásai, a nővérhiány, a bioterrorizmussal szembeni védekezés és a betegbiztosítók által egyre inkább megkövetelt költséghatékonyság arra szorítja az egészségügyi intézményeket, hogy kiterjedtebben támaszkodjanak az informatika kínálta előnyökre. A GG úgy véli, az Egyesült Államokban egy átlagos kórház 2003-2005 között évente 10-15 százalékkal növeli majd it-kiadásait.

Egyes egészségbiztosítók, valamint informatikai cégek - például az IBM, a Xerox -, továbbá a dologban reklámlehetőséget látó vállalatok - mások mellett a PepsiCo - jutalmazni kívánják azokat a kórházakat, amelyek komputert használnak munkájukban, csökkentve ezzel az információáramlás hibáiból bekövetkező kórházi "baleseteket". Egy felmérés szerint ugyanis az ilyen hibák miatt évente mintegy 98 ezer ember veszti életét az Egyesült Államokban.