Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Újabb agyelszívás?

2000.04.12. 12:11
Egyre nagyobb problémát okoz a nyugati országoknak a robbanásszerűen fejlődő információtechnológiai cégek képzett munkaerővel való ellátása. Egy amerikai törvényjavaslat korlátlan számú munkavállalói vízumot adna a külföldi programozóknak a következő három év során. Az Amerikai Információtechnológiai Szövetség tanulmánya szerint a jelenlegi 10 milliónyi informatikus mellé az elkövetkező 12 hónap alatt további 1,6 millióra lenne még szükség. Németországban is hasonló a helyzet: a számítástechnikai és telekommunikációs vállalkozásoknál összesen 75 ezer betöltetlen állásról tudnak. A német kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkező szakemberek több ezer munkavállalási engedélyhez juthassanak.

Kevesen vannak
Korlátlan számú munkavállalói vízumot adna a külföldi programozóknak a következő három év során az a törvényjavaslat, amelyet Lamar Smith, az amerikai képviselőház bevándorlási bizottságának republikánus elnöke nyújtott be kedden. Jelenleg évente 115 ezer H1-B kategóriájú vízumot adnak ki diplomás mérnökök, számítástechnikai szakemberek, matematikusok, orvosok és más speciálisan képzett szakemberek számára. A munkavállalói vízumok birtokosai 3 évig dolgozhatnak az Egyesült Államokban, tartózkodásukat egy alkalommal további 3 évvel meghosszabbíthatják.

A Kongresszus két éve emelte fel ideiglenesen 65 ezerről a H1-B vízumok számát, 2002-től ismét csak 65 ezer vízumot adnak ki ebben a kategóriában. A high-tech ipar munkáltatói a szakemberhiányra panaszkodnak, ezzel szemben a szakszervezetek szerint a munkáltatók az olcsó külföldi munkaerőt akarják alkalmazni az amerikai szakemberek helyett. Smith képviselő törvényjavaslata bizonyos megszorításokat tartalmaz: mielőtt külföldi munkaerőt kaphatnának, a munkáltatóknak fel kell emelniük az amerikai alkalmazottak fizetését, később pedig nyilvánosságra kell hozniuk, hogy mennyit fizetnek külföldi alkalmazottaiknak.

Schröder vendégmunkásokat vár

Gerhard Schröder német kancellár a hannoveri CeBIT 2000 kiállítást megnyitó beszédében nagy meglepetést keltve kijelentette: informatikai szakemberhiányban szenvedő országának sürgősen szüksége van high-tech vendégmunkásokra.

A német kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy az Európai Unión kívüli országokból érkező szakemberek több ezer, az amerikai ún. zöld kártyának megfelelő munkavállalási engedélyhez juthassanak.

A német informatikai szövetség (BITKOM) a CeBIT megnyitása előtt azonnali intézkedésként 30 ezer munkavállalási engedély kiadását követelte az EU-n kívüli országokból érkező szakemberek számára. Németországban a számítástechnikai és telekommunikációs vállalkozásoknál összesen 75 ezer betöltetlen állásról tudnak.

A jól képzett szakemberekben mutatkozó hiány erőteljesen megemelte a német végzős informatikushallgatók fizetési elvárásait. Többségük már az első munkaévben 80 ezer márkás fizetést szeretne magának, 20 százalékuk pedig 100 ezer márkás éves fizetés alatt be se lépne dolgozni. A megkérdezett hallgatók harmada a jó kereseti és elhelyezkedési lehetőségek miatt már gondolt a tanulmányok félbeszakítására.

Az Amerikai Információtechnológiai Szövetség (ITAA) hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint a jelenlegi 10 milliónyi informatikus mellé az elkövetkező 12 hónap alatt további 1,6 millióra lenne még szükség. Csak a műszaki segítségnyújtó pozíciókba 600 ezer embert keresnek majd az előzetes számítások szerint. Elemzők az elkövetkező 1 év során 850 ezer betöltetlen IT pozícióval számolnak. "Az IT cégek által foglalkoztatott alkalmazottak a teljes munkaerőpiac sokkal nagyobb részét teszik ki, mint korábban gondoltuk" - mondta Harris Miller, az ITAA elnöke, hozzátéve - " A nemzetgazdaság jövője nagymértékben a megfelelő számú és jól képzett munkaerő meglététől függ." A legkeresettebb szakmák képviselői közé tartoznak a technikai segítségnyújtó munkatársak, a hálózati adminisztrátorok, az adatbázis-fejlesztők és a szoftverfejlesztők. A felmérés alapjául 700 amerikai IT-menedzserrel készített telefoninterjú szolgált.

Itthon a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet készített felmérést az informatika, távközlés média hazai fejlődéséről az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság Technológiai Előretekintési Programja megbízásából. AZ OMFB-t azóta beolvasztották az Oktatási Minisztériumba, a részleg új neve az OM Kutatás-fejlesztési Helyettes Államtitkársága. A kérdőíveket a kiválasztott 478 szakértő közül 1999 november végéig 262-en küldték vissza. A válaszadók túlnyomórészt 45 év körüli férfiak, szakemberek, kutatók.

A felmérés szerint Magyarországon még várat magára az információs társadalom kialakulása. A szakértők szerint csak 2007-re válik az ipari szereplők kifejezett érdekévé, hogy Magyarországon tartsák a nemzetközi rangú egyetemi oktatókat, és csak 2005-re indul növekedésnek a távközlés, informatika, média együttes foglalkoztató képessége. A felmérés szerint az információ titkosságát, integritását, biztonságát garantáló technológiák 2007-re teremtik meg annak az alapját, hogy a legkényesebb információk, tranzakciók, okmányok elektronikusan készüljenek, továbbítódjanak, tárolódjanak hazánkban.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?