Rudolf
2 °C
13 °C

Fellendülés előtt az informatikai piac

2004.01.22. 15:48
A magyar infokommunikációs és információ-technológiai ipar (ICT) értéke 2003-ban összesen mintegy 7 milliárd euró volt, ami 10 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, közölte Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón. Magyarország ennek ellenére nem közelített érdemben az európai uniós átlaghoz.
Az IVSZ elnöke az amerikai kutatócég, az IDC felméréseire alapozva elmondta, hogy várakozásaik szerint az idén a magyarországi ICT-piac mintegy 12 százalékkal bővül. Kóka János úgy vélte, hogy 2004-ben a magyarországi ICT-piac kilábal a recesszióból.

Kóka János kifejtette: jóllehet 2003 második felében részben a Sulinet Expressz program révén erőteljesen nőtt a számítástechnikai eszközök forgalma, és az internethasználók és -előfizetők száma is 3-4 százalékkal bővült, Magyarország mégsem közelített érdemben az európai uniós átlaghoz.

Az elnök aláhúzta: míg Magyarországon a lakosság körében 25 százalékos az internet elterjedtsége, addig az Európai Unióban ez az arány 50 százalék. Kóka János elmondta azt is, hogy 2003-ban lelassultak a kormányzat, a közigazgatás és egyes versenyágazatok informatikai beruházásai, ami szintén növelte az ország lemaradását.

Elhalasztott beruházások

Az elnök az IDC kutatásaira alapozva elmondta, hogy 2003-ban a számítástechnikai eszközök piaca 14-18 százalékkal, a szoftverek eladása 12-14 százalékkal, a távközlési szektor értékesítése 6-8 százalékkal, az internet-piac pedig 20-25 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Hozzátette: ezek a növekedések az egyes piacokon bekövetkezett egységár-csökkenésekkel kiigazítva, összességében mintegy 10 százalékos bevételnövekedést hoztak a magyarországi ICT-piac vállalkozásainak.

Kóka János az elmúlt év piaci folyamatait elemezve elmondta, hogy az általános gazdasági recesszió következtében nem csak az állam, hanem a nagyvállalatok is elhalasztották azokat az informatikai beruházásokat, amelyek a magyar ICT-cégeknek évente több százmillió dolláros megrendelést és jelentős fejlődési esélyt jelentenek.

Utolsó előtti

Az elnök egy kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a fejlett európai, illetve a kelet-európai országok között Magyarország az utolsó előtti helyen szerepel az elektronikus kormányzat használatát tekintve. Az utolsó helyen Bulgária áll, s Magyarországot megelőzi Csehország és Szlovákia is.

Az elnök a sajtótájékoztatón reményét fejezte ki, hogy 2004-ben a kormányzat, illetve az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásával jelentős előrelépés lesz majd ezen a területen is.

Elmondta, hogy az idén induló közháló Sulinet-program például több ezer iskola és intézmény számára nyújt majd széles sávú internet-csatlakozási lehetőséget. Kóka János úgy vélte: ahhoz, hogy a magyarországi ICT-szektor gyorsabban fejlődjön, illetve javuljon a gazdaság versenyképessége, elengedhetetlen a politika, a gazdaság, az állam és a civil társadalom együttműködése.