Ágnes
-1 °C
2 °C

Százmilliárddal bővítenék az informatikai forrásokat

2003.11.26. 10:26
A következő három évben az európai uniós forrásokból 100-120 milliárd forint körüli összeget lehetne bevonni az informatikai fejlesztésekbe, mondta Kóka János, az Informatikai Vállalkozások Szövetségnek (IVSZ) elnöke a szervezet keddi sajtótájékoztatóján. Az IVSZ a 2004 januárjában induló e-levátor program keretében segítséget nyújt a potenciális pályázóknak, hogy ennek az összegnek minél nagyobb hányada váljon elérhetővé.
Az IVSZ lobbifeladatokat is vállalna az EU-központban. Szegfű Balázs, az IVSZ igazgatója azt az "optimista" kijelentést idézte, mely szerint a jelenlegi állapotok közt az uniós források vélhetően 30 százaléka beragad. Emlékeztetett a PHARE-programok "sikereire", ahol az elérhető források 60-70 százalékát tudták csak lehívni.

Szakértői becslések szerint az e-levátor program segítségével Budapestről és a régiókból negyedévente körülbelül harmincöt pályázat nyújtható be Brüsszelhez.

Nagyobb ráfordítás szükséges

Annál is inkább elkelne az újabb forrás, mert a Nemzeti Fejlesztési Terv helyzetjelentése szerint a technológiai fejlettséget, a számítógépes alkalmazások részarányát, az információs társadalomra való felkészültséget és az internetelérések számát tekintve Magyarország jelentősen lemaradt az uniós átlagtól.

Ennek egyik legfőbb oka az információs technológiákra fordított kiadások alacsony szintje. Az ilyen célú ráfordítások 2001-ben a GDP 2,7 százalékát tették ki, szemben a 3,4 százalékos uniós átlaggal. A tényleges különbség azonban még ennél is jóval nagyobb, figyelembe véve, hogy miközben a számítástechnikai eszközök árai világszerte hasonló szinten vannak, Magyarországon az egy főre jutó GDP értéke az uniós átlag egyharmadát sem éri el.