Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Multicégeknek kedvez a Sulinet módosítása?

2003.12.04. 16:52
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségét (IVSZ) tucatnyi kisvállalkozás kereste meg azzal, hogy a Sulinet Expressz programban nemrégiben történt szerződésmódosítások több pontja rontja a közreműködő kis- és középvállalkozások pozícióit.
A program indulásakor az egy ügyfélre fordított, átlagban harminc perc kiszolgálási idő az adminisztráció, a felvilágosító előadások és konstrukció kiválasztásának időigénye miatt háromszorosára nőtt. Ezzel együtt azonban forgalomnövekedést is hozott a program a cégeknek.

A multinacionális áruházláncok tevékenységének élénkülésével viszont megváltozott a helyzet. Míg a szerződött disztribútorok szállítási gyakorlatának következtében kialakult az áruházakban az árubőség, addig a kisebb cégeknél egyre hosszabbá és kiszámíthatatlanná váltak a szállítási határidők, áll az IVSZ közleményében.

Multiérdekek

Az OM és a pályázatnyertes cégek közötti szerződés módosítása tovább nehezítette a kisvállalkozók helyzetét, akik átlagban hat fővel dolgoznak. Az IVSZ szerint gyakran megesik, hogy a kisebb boltok szakmai támogatást, kiválasztási tanácsadást nyújtanak az ügyfélnek, akik aztán az ilyen jellegű segítséget nem nyújtó, viszont olcsóbb áruházakba mennek vásárolni.

"Az IVSZ-hez érkezett több tucat kritika, észrevétel és javaslat egyöntetű abban, hogy a Sulinet Expressz-szerződésmódosítás egyértelműen a multinacionális áruházláncok érdekeit szolgáló változtatás" - mondta el Jen István, az IVSZ alelnöke, a vidéki kis- és középvállalkozások osztályának vezetője.

Az IVSZ-hez érkező panaszok alapján a a kis- és középvállalkozások határozott véleménye, hogy szükséges az eredeti, rögzített ár visszaállítása annak érdekében, hogy a kisebb cégek hátrányos marketingkommunikációs helyzetük, gyengébb üzleti pozíciójuk és magasabb működési ráfordításaik ellenére is versenyben maradhassanak a számítástechnikai piacon. Emellett szükségesnek tartották a program adminisztrációjának enyhítését és havi kétezer forintos regisztrációs díj mérséklését.

Megtartanák a kamerákat

Az IVSZ ezért aktívabban kíván bekapcsolódni a jövő évben induló Sulinet Expressz program második fázisába, a fogyasztók és a tagságát képező informatikai piaci szereplők érdekeinek megfelelően. Az együttműködésről az IVSZ vezetői tárgyalásokat folytattak Magyar Bálint oktatási miniszterrel. A megbeszélésen az IVSZ ígéretet kapott arra, hogy szakértőt delegálhat a minisztérium Sulinet Expressz projekttanácsába azért, hogy az értékesítéssel kapcsolatos adminisztráció egyszerűsödjék, valamint, hogy a kis- és középvállalkozásokat a jövőben közvetlenül is bevonják szerződő partnerként a programba.

Az IVSZ elő kívánja segíteni azt is, hogy a program keretében vásárolható áruféleségek között most is szereplő, ám a jelenlegi forgalom kevesebb mint egy százalékát kitevő szoftvertermékek forgalma és aránya is nőjön.

A jövő évi programban a szakmai szervezet továbbra is támogatja a támogatandó termékek között a digitális fényképezőgépek megtartását is, ezek az IVSZ szerint ugyanis a háztartások elektronikus archiválási gyakorlatában egyre nagyobb szerepet kapnak, és sok esetben épp az ilyen eszközök terelik a fogyasztókat a számítástechnikai eszközök szélesebb körű alkalmazása felé.

A Sulinet Expressz program összforgalma ezekben a napokban lépi át a bruttó tízmilliárdos határt és naponta négyszázmillióval gyarapszik. Az idén júliusban indult program kezdete óta húszezer számítógép és több mint százötvenezer egyéb termék talált gazdára a boltokban.