Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Mégis beteg Steve Jobs

2009.01.15. 08:55
Steve Jobs egészségi problémája nem súlyosabb, csak sokkal összetettebb, mint eddig gondolták az orvosok – áll az Apple-vezér levelében, amiben megmagyarázza, miért vonul féléves szabadságra.

Steve Jobs egészségi állapota azóta az Apple-rajongók egyik központi pletykatémája, mióta a cégvezérnél hasnyálmirigyrákot állapítottak meg néhány éve. 2004-ben egy műtéttel sikerült megszabadulni a daganattól, de azóta minden egyes nyilvános szereplésekor, ha csak egy kicsit is soványabb, vagy fáradtabbnak tűnik a legutóbbinál, elindul a híresztelés, hogy Jobs a halálán van. A legutóbbi megjelenéseikor Jobs viszont nem egyszerűen fáradtabbnak tűnt, hanem határozottan rémesen nézett ki, és láthatóan nagyon sokat fogyott.

Egy ideig sikerült ezt a témát viccekkel elütni (egy őszi sajtókonferencián például termékbejelentésnek álcázva mondták el, hogy Steve vérnyomása 110/70, és jól érzi magát), aztán néhány hete Jobs bevallotta, hogy valóban beteg. A hormonháztartásával vannak gondok, ami felborítja az anyagcseréjét, ezért fogyott le - de semmi gond, a gyógymód egyszerű, tavaszra újra a régi lesz.

Jobs mostani leveléből kiderül, hogy mégsem ennyire egyszerű a helyzet, bár attól látványosan tartózkodik, hogy a „súlyos” jelzőt használja a betegségére, csak addig megy el, hogy a probléma összetettebb, mint eddig gondolták. Hogy egészen pontosan mi baja van Jobsnak, azt továbbra sem árulták el, további táptalajt biztosítva ezzel a rák visszatéréséről szóló híreszteléseknek. Elvégre ha valakinek hasnyálmirigyrák után hormonális és anyagcsere-gondjai akadnak, oda könnyű összefüggést látni, hiszen hasnyálmirigy fő funkciója éppen hormonok (például az inzulin) és enzimek (többek között a fehérjéket lebontó tripszin) termelése.

Mindenesetre Jobs most szeretne kizárólag a felépülésére koncentrálni, ezért a cég vezetésétől vissza is vonul közel fél évre. Június végéig Tim Cook vezeti a céget, akit egyébként Jobs egyik lehetséges utódjaként tartanak számon a jól értesültek.

Bár a bejelentést úgy időzítették, hogy a New York-i tőzsde már zárva legyen, és mire reggel beindul az üzleti élet, mindenki megeméssze egy kicsit a hírt, a zárás utáni kereskedésben így is tíz dollárt esett a cég részvényárfolyama. Elemzők a reggeli nyitáskor újabb zuhanásra számítanak.

Elképzelhető, hogy az Apple-nek perekkel kell majd szembenéznie, ha kiderül, hogy korábban szándékosan tartottak vissza az információkat Jobs egészségéről. Talán nincs is még egy vállalat a világon, ahol a cég és az élén álló emblematikus vezető sorsa ennyire összefonódna. Ahogy a Wall Street reagálása is mutatja, az Apple szinte egyet jelent Steve Jobs személyével, így ha szándékosan titkolták el a betegsége valódi súlyát, azt a befektetők megtévesztéseként is lehet értelmezni.  • Vennék
  • Hírek