Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Steve Jobs beteg, de mégsem

2009.01.06. 16:15
Steve Jobs hónapok óta cáfolja, hogy beteg lenne, és közben egyre rosszabbul néz ki. Most végre rájöttek az orvosok, miért.

Steve Jobs egészségi állapota régóta az Apple körüli pletykák egyik fontos kérdése. A cég vezetőjénél néhány éve a hasnyálmirigyrák egy ritka fajtáját állapították meg, de 2004-ben egy műtéttel sikerült megszabadulnia a daganattól. Az utóbbi hónapok nyilvános fellépésein azonban Jobs egyre nyúzottabban, és látványosan soványan állt ki a címlapra, míg az év legfontosabb eseményén, a magyar idő szerint ma este kezdődő Macworld Expón le is mondta a nyitóbeszéd megtartását.

Jobs előszeretettel tréfálkozott az állítólagos halálos betegségéről keringő híreszteléseken ("A halálomról szóló pletykákban enyhe túlzást érzek" - nyitotta egy beszédét ősszel, nyilvánosan mért vérnyomást, hogy bizonyítsa, mennyire jól van, és hasonlók), ettől függetlenül egyre rosszabbul nézett ki. Most végre kiderült, mitől: az orvosai azt állapították meg, hogy felborult a hormonháztartása, emiatt a szervezete nem tudta hasznosítani fehérjéket, emiatt pedig folyamatosan fogyott. Semmi gond, a kezelés egyszerű, tavaszra újra a régi leszek - nyugtatta meg a cégvezér a világot, úgy tűnik sikerrel, mert a bejelentés után 4 százalékot emelkedett az Apple részvényárfolyama.

Természetesen nem mindenki hiszi el a magyarázatot. A Wired rögtön meg is keresett néhány szakértőt, akik szerint elég ellentmondásos és zavaros Jobs magyarázata, és a probléma valószínűleg jóval bonyolultabb annál, amit most elmondott. Az pedig még a laikusoknak is feltűnhet, hogy ha éppen hasnyálmirigyrák után támad valakinek hormonális problémája, akkor elképzelhető, hogy összefüggés van a kettő között, hiszen a hasnyálmirigy fő funkciója éppen hormonok (például az inzulin) és enzimek (többek között a fehérjéket lebontó tripszin) termelése.

Jobs mindenesetre marad a cég élén a gyógyulási folyamat alatt is, ami az orvosok szerint nem vonja el annyi energiáját, hogy ne tudná a céget irányítani.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek