Árpád
-2 °C
4 °C

Jöhet-e még az ideinél is rosszabb év?

2002.12.18. 11:22
Egy évvel ezelőtt az elemzők arra számítottak, hogy 2002 nem lehet rosszabb éve az informatikai-távközlési iparágnak, mint amilyen 2001 volt. Előrejelzéseikben javulást jósoltak, ám az év elteltével világossá vált, hogy tévedtek. Az International Data Corp. (IDC) ma már odáig megy, hogy 2002-t az infokommunikációs ipar története legrosszabb évének minősíti. Most úgy látszik, hogy az IT-szektor fellendülésére 2003 végéig kell várni, a távközlési ágazatban pedig még egy bő év is eltelhet addig, amíg megjelenik a fény az alagút végén.
Hónapokig keresték az idei év első felében a tanácsadók, az elemzők azokat a jeleket, amelyek igazolták volna év eleji előrejelzéseiket az informatikai és távközlési iparág lassú talpra állásáról. Végül be kellett látniuk, hogy tévedtek: a fellendülés késik. Az IDC tanácsadó vállalkozás egyik jelentése szerint 2002 az IT-ipar történetének legrosszabb éve volt, minthogy az ágazat 2,3 százalékos visszaeséssel soha nem látott hullámvölgybe került az elmúlt időszakban. A piac értéke szintén zsugorodott - sovány vigasz, hogy az előbbinél némileg kisebb mértékben, az elmúlt két évben összesen három százalékkal - idézi a Financial Times a világ egyik vezető IT-piackutató vállalkozását. A sötét képet kiegészíti egy másik informatikai tanácsadó cég, az AMR Research elnökének, Bruce Richardsonnak a kijelentése, aki szerint "soha nem tapasztaltunk még ilyen mély visszaesést, mint a mostani".

Zuhanás minden piacon

Tizennyolc hónappal ezelőtt minden szakértő azt hitte, hogy a visszaesés korlátozott lesz, csak bizonyos területeket, termékeket érint. Ezzel szemben mára kiderült, hogy egyedül az ellátásilánc-szoftverek bizonyultak többé-kevésbé válságállónak - áll az AMR Research egyik jelentésében. Ha azonban ez nem lett volna elég, még beütött a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás is, amelynek nyomán - hogy, hogy nem - éppen az addig talpon maradt ellátásilánc-programok iránti kereslet esett vissza. Emiatt aztán e technológia olyan, korábban jól prosperáló cégei is kénytelenek voltak leépítéseket végrehajtani, mint az i2 Technologies, ami igencsak fejbe kólintotta a vállalat fiatalabb alkalmazottait, akiknek csak a bővülésről, az új kollégák érkezéséről voltak tapasztalataik.

Lassuló gazdaság

"Mi romlott el?" - kérdezik most megszeppenve az iparág szakértői. 2001 első háromnegyedében az ágazat azt várta, hogy rövidesen megindul a fellendülés, sőt még a terrortámadás után is csak arra számítottak, hogy az átmenetileg mélyíti el a világgazdaság válságát és okozza ezzel a vállalatok IT-költekezésének visszafogását. Csak 2002 áprilisa táján derült ki, hogy nagyobb a baj a vártnál. A nagyvállalatok - Matthew Nordan, a Forrester Research kutatási igazgatója szerint - két indokot hoztak fel informatikai büdzséjük tartós csökkentésére: az egyik a világgazdaság általános válsága volt, a másik pedig az, hogy saját cégük teljesítménye is gyenge. Az európai vállalkozások hagyományosan óvatosabban költenek informatikára, mint észak-amerikai társaik. A kilencvenes évek boomjának idején az öreg kontinensen 33 milliárd dollárt adtak ki ilyen célra, míg az USA-ban 48 milliárd dollár áramlott az infokommunikációs ipar szütyőibe. Ennek megfelelően szakértők arra számítottak, hogy a visszaesés is kisebb lesz itt, mint ott, ám nem ez történt. Az európai mélyrepülés öblösebbre sikerült az amerikainál.

Visszamaradt a fejlődésben

Az informatikai ipart azért érinti különösen kellemetlenül, más iparágaknál hátrányosabban a mostani válság, mert az internettechnológia még kiforratlan periódusában tart. Számos e-üzleti, e-kereskedelmi projektet félbehagytak vagy elhalasztottak a cégek, így az újdonság nem tudta igazán bizonyítani hasznosságát. Az AMR Research szerint a vállalatok 2002 végéig csak az IT-büdzséjük 92 százalékát költik el - azaz még a spóroláson is spórolnak.

Némi élénkülésre számítanak

A jövő évben várhatóan 0,2 százalékkal növekednek a vállalatok informatikai kiadásai, azaz lényegében nem változnak. A 2002-es év negatív hatásai miatt az AMR Research kénytelen volt visszavonni 2003-ra vonatkozó, egyszázalékos előrejelzését. A Meta Group mégis úgy véli, a sötét kilátások ellenére némi élénkülés várható a PC-piacon. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben (kivéve Japánt) öt visszaesést hozó negyedév után 2002 harmadik negyedében 5,6 százalékkal nőtt az asztali gépek kereslete, az európai, közel-keleti, afrikai térségben pedig 3,3 százalékkal (ugyanezen periódusban) és még a mély hullámvölgyben lévő német piacon is érzékelhetők pozitív jelek - állítja az IDC. Bizonyos részpiacok, mint a Linuxé, a vezeték nélküli hálózatok hardvereié vagy a webszolgáltatásoké sose zuhantak, de ettől még nem lesznek rózsásak a 2003-as kilátások. Az informatikai cégeknek az év végéig, a távközlési vállalatoknak pedig még tovább kell várniuk a kilábalásra. Ugyanakkor a korábban megszokott két számjegyű növekedést, úgy tűnik, hosszú időre el lehet felejteni - véli az IDC egyik szakértője.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?