Tekla
8 °C
20 °C

Jöhet-e még az ideinél is rosszabb év?

2002.12.18. 11:22
Egy évvel ezelőtt az elemzők arra számítottak, hogy 2002 nem lehet rosszabb éve az informatikai-távközlési iparágnak, mint amilyen 2001 volt. Előrejelzéseikben javulást jósoltak, ám az év elteltével világossá vált, hogy tévedtek. Az International Data Corp. (IDC) ma már odáig megy, hogy 2002-t az infokommunikációs ipar története legrosszabb évének minősíti. Most úgy látszik, hogy az IT-szektor fellendülésére 2003 végéig kell várni, a távközlési ágazatban pedig még egy bő év is eltelhet addig, amíg megjelenik a fény az alagút végén.
Hónapokig keresték az idei év első felében a tanácsadók, az elemzők azokat a jeleket, amelyek igazolták volna év eleji előrejelzéseiket az informatikai és távközlési iparág lassú talpra állásáról. Végül be kellett látniuk, hogy tévedtek: a fellendülés késik. Az IDC tanácsadó vállalkozás egyik jelentése szerint 2002 az IT-ipar történetének legrosszabb éve volt, minthogy az ágazat 2,3 százalékos visszaeséssel soha nem látott hullámvölgybe került az elmúlt időszakban. A piac értéke szintén zsugorodott - sovány vigasz, hogy az előbbinél némileg kisebb mértékben, az elmúlt két évben összesen három százalékkal - idézi a Financial Times a világ egyik vezető IT-piackutató vállalkozását. A sötét képet kiegészíti egy másik informatikai tanácsadó cég, az AMR Research elnökének, Bruce Richardsonnak a kijelentése, aki szerint "soha nem tapasztaltunk még ilyen mély visszaesést, mint a mostani".

Zuhanás minden piacon

Tizennyolc hónappal ezelőtt minden szakértő azt hitte, hogy a visszaesés korlátozott lesz, csak bizonyos területeket, termékeket érint. Ezzel szemben mára kiderült, hogy egyedül az ellátásilánc-szoftverek bizonyultak többé-kevésbé válságállónak - áll az AMR Research egyik jelentésében. Ha azonban ez nem lett volna elég, még beütött a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás is, amelynek nyomán - hogy, hogy nem - éppen az addig talpon maradt ellátásilánc-programok iránti kereslet esett vissza. Emiatt aztán e technológia olyan, korábban jól prosperáló cégei is kénytelenek voltak leépítéseket végrehajtani, mint az i2 Technologies, ami igencsak fejbe kólintotta a vállalat fiatalabb alkalmazottait, akiknek csak a bővülésről, az új kollégák érkezéséről voltak tapasztalataik.

Lassuló gazdaság

"Mi romlott el?" - kérdezik most megszeppenve az iparág szakértői. 2001 első háromnegyedében az ágazat azt várta, hogy rövidesen megindul a fellendülés, sőt még a terrortámadás után is csak arra számítottak, hogy az átmenetileg mélyíti el a világgazdaság válságát és okozza ezzel a vállalatok IT-költekezésének visszafogását. Csak 2002 áprilisa táján derült ki, hogy nagyobb a baj a vártnál. A nagyvállalatok - Matthew Nordan, a Forrester Research kutatási igazgatója szerint - két indokot hoztak fel informatikai büdzséjük tartós csökkentésére: az egyik a világgazdaság általános válsága volt, a másik pedig az, hogy saját cégük teljesítménye is gyenge. Az európai vállalkozások hagyományosan óvatosabban költenek informatikára, mint észak-amerikai társaik. A kilencvenes évek boomjának idején az öreg kontinensen 33 milliárd dollárt adtak ki ilyen célra, míg az USA-ban 48 milliárd dollár áramlott az infokommunikációs ipar szütyőibe. Ennek megfelelően szakértők arra számítottak, hogy a visszaesés is kisebb lesz itt, mint ott, ám nem ez történt. Az európai mélyrepülés öblösebbre sikerült az amerikainál.

Visszamaradt a fejlődésben

Az informatikai ipart azért érinti különösen kellemetlenül, más iparágaknál hátrányosabban a mostani válság, mert az internettechnológia még kiforratlan periódusában tart. Számos e-üzleti, e-kereskedelmi projektet félbehagytak vagy elhalasztottak a cégek, így az újdonság nem tudta igazán bizonyítani hasznosságát. Az AMR Research szerint a vállalatok 2002 végéig csak az IT-büdzséjük 92 százalékát költik el - azaz még a spóroláson is spórolnak.

Némi élénkülésre számítanak

A jövő évben várhatóan 0,2 százalékkal növekednek a vállalatok informatikai kiadásai, azaz lényegében nem változnak. A 2002-es év negatív hatásai miatt az AMR Research kénytelen volt visszavonni 2003-ra vonatkozó, egyszázalékos előrejelzését. A Meta Group mégis úgy véli, a sötét kilátások ellenére némi élénkülés várható a PC-piacon. Az ázsiai-csendes-óceáni térségben (kivéve Japánt) öt visszaesést hozó negyedév után 2002 harmadik negyedében 5,6 százalékkal nőtt az asztali gépek kereslete, az európai, közel-keleti, afrikai térségben pedig 3,3 százalékkal (ugyanezen periódusban) és még a mély hullámvölgyben lévő német piacon is érzékelhetők pozitív jelek - állítja az IDC. Bizonyos részpiacok, mint a Linuxé, a vezeték nélküli hálózatok hardvereié vagy a webszolgáltatásoké sose zuhantak, de ettől még nem lesznek rózsásak a 2003-as kilátások. Az informatikai cégeknek az év végéig, a távközlési vállalatoknak pedig még tovább kell várniuk a kilábalásra. Ugyanakkor a korábban megszokott két számjegyű növekedést, úgy tűnik, hosszú időre el lehet felejteni - véli az IDC egyik szakértője.