Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Augusztusban a kábeles internet győzött

2007.10.11. 13:16
Augusztusban tovább folytatódtak az eddigi trendek, miszerint egyre kevesebb a vezetékes telefonvonal, és egyre több a szélessávú előfizetés. A Nemzeti Hírközlési Hatóság csütörtöki gyorsjelentése szerint a nyári hónapban a kábeles szolgáltatók nagyobb arányban növelték ügyfeleik számát.

A négy legnagyobb kábelmodemes szolgáltató ügyfeleinek a száma augusztusban 2,57 százalékkal nőtt, közel 367 ezerre, míg a szélessávú adsl-előfizetők száma csupán 1,31 százalékkal nőtt, a július végi 694 ezerről 703 ezerre. A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentése szerint 1,2 millió szélessávú hozzáférés volt augusztus végén.

A gyorsjelentés az öt egykori monopolszolgáltató (Emitel, Hungarotel, Invitel, Magyar Telekom és Monortel), a vezető alternatív szolgáltatók (PanTel, Tele2, GTS Datanet, eTel), valamint a legnagyobb kábeltelevíziós társaságok (UPC, T-Kábel, Fibernet, DIGI) önkéntes adatközlésére épül.

Augusztusban tovább folytatódott a bekapcsolt telefonvonalak számának csökkenése. A vonalak száma közel tízezerrel 3 millió 283 ezerre csökkent, ennek megfelelően a 100 lakosra jutó hangátviteli csatornák száma az előző havi 32,75-ről 32,66-ra változott. A háztartások telefonellátottságának aránya is csökkent, a július végi 65,41 százalékról 64,99 százalékra.

Nem beszél

A kezdeményezett hívások időtartama augusztusban 641 millió perc volt, 0,92 százalékkal elmaradva a júliusi értéktől. Csökkent az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama is, ez júliusban 196,3 perc, augusztusban 195,1 perc volt. A kezdeményezett hívások átlagos időtartama ugyanakkor maradt 3,02 perc.

A közvetítőválasztást igénybevevők száma az előző hónaphoz képest 15 ezerrel 836 ezerre nőtt. Az előfizetők a hívásaikat a júliusi 12,84 százalék után augusztusban 13 százalékban kezdeményezték közvetítőválasztáson keresztül és az előző havival megegyezően 83 millió percet telefonáltak ezen a módon. Augusztusban az előfizetők 4 516, az idei évben eddig összesen 44 339 földrajzi számot hordoztak, így a hónap végére a számhordozhatóság 2004. január elsejei bevezetése óta hordozott vezetékes számok száma 217 514-re emelkedett.