Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Indul a kábelnetes telefon

2003.05.29. 09:23
A világ fejlettebb országaival nagyjából egy időben indul Magyarországon is az első kábelnetes telefonszolgáltatás, amely komoly versenyt támaszthat a hagyományos vezetékes telefontársaságoknak. Még az idén nyáron ugyanis beindul a budapesti Kőbánya-újhegyi lakótelepen az a telefonszolgáltatás, amely nem a telefonos, hanem az internetes kábelrendszert használja. A 4500 háztartás számára a hálózatot kiépítő TvNetWork Rt. már csak a szolgáltatás bejelentésének regisztrációjára vár, amelyet várhatóan napokon belül befejez a Hírközlési Felügyelet - tájékoztatta a Világgazdaságot Kabay Tamás általános vezérigazgató-helyettes.
A cég jelenleg szélessávú internetet kínál a lakótelep 3000 családjának, melyek közül eddig 300-an fizettek elő a szolgáltatásra. A 200 millió forintos beruházás után most indul a fejlesztés második üteme, melynek végére 4500 háztartásban lesz elérhető az internet és hamarosan a telefon is. A TvNetWork ezenkívül további 19 magyar városban van még jelen, több esetben partnerein keresztül. A telefonálási lehetőséget először csak Kőbányán nyújtja.

A magyar magánszemélyek tulajdonában lévő társaság nemrég emelte alaptőkéjét 350 millió forintra. Tavalyi nettó árbevétele 100 millió, vesztesége mintegy 60 millió forint volt. Az idén májusban az előzetes számítások szerint 44 milliós bevétel mellett - a költségigényes beruházásokkal eltelt tavalyi év után először - elérte a nullszaldós működést. Az év végére összesen 10 ezer internetes előfizetőre és a bevétel megötszörözésére számít. A fejlesztések pénzügyi hátterének biztosítására várhatóan banki hitelre lesz szüksége, de szóba került egy - akár kockázati - tőkebefektető bevonása is.

Erős verseny készül

A kábeltévés hálózatokon keresztüli telefonálás már a közeljövőben nagy versenyt fog támasztani a hagyományos telefontársaságoknak - vélik a The Wall Street Journal Europe-nak nyilatkozó szakértők. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában a szolgáltatás már évek óta bevezetés előtt áll, de a legújabb ígéretek szerint már tényleg nem kell sokat várni a tömeges elterjedésig. Igaz, a jelentős nyugati kábeltársaságok többsége internet alapú, digitalizált hangátvitel bevezetését tervezi - a magyar példától eltérően, ahol a cég a kábeltévés hálózattal párhuzamosan kiépített rendszeren hagyományos telefonszolgáltatást indít.

A Forrester Research előrejelzése szerint 2006-ra az USA-ban négymillió háztartásnak lesz lehetősége arra, hogy az eddigi telefonját internetes-kábeltévés megoldással váltsa fel. Ez évente dollármilliárdokkal csökkentheti a hagyományos telefoncégek bevételeit. Az első amerikai kezdeményezések körülbelül 35 dolláros havidíjért korlátlan telefonálási lehetőséget kínálnak az országon belül, távolságtól függetlenül. Nyugat-Európában, Németországban és Hollandiában várható a gyors tömeges elterjedés, a PrimaCom például hamarosan 300 ezer háztartásban nyújtja majd a szolgáltatást.