Sára, Márió
2 °C
6 °C

Útlevelet kapnak a thai harci kakasok

2005.07.15. 16:13
Állategészségügyi bizonyítványok bevezetésével akadályozzák meg a madárinfluenza terjedését - közölték a thai hatóságok pénteken.

"A tulajdonosok kötelesek behozni kakasaikat a helyi hivatalba és jelezniük kell, ha máshová viszik kakasukat viadalra" - vázolta az új rendszert Yukol Limlaemthong, a thai Állattenyésztési Minisztérium feje a Reutersnak. A miniszter közölte: a harci kakasok egészségi állapotát kéthavonta ellenőrzik.

 

kakasok kosár alatt
Rusnya lények
Az kakasútlevél a tulajdonos nevét, illetve az állat fejét és lábait ábrázoló képeket tartalmaz - közölte Yukol.

 

A H5N1 vírus legutóbb Bangkoktól északra, Suphanburi tartományban ütötte fel fejét. A kormány szerint a madárinfluenza feltűnéséért a házak körül szabadon bóklászó baromfik és a kakasviadalok a felelősek.

2003 óta 56-al haltak bele a betegségbe Thaiföldön, Vietnamban és Kambodzsában.

Az indonéz hatóságok pénteken közölték, hogy madárinfluenza végzett egy helyi család három tagjával. Ha így van, a H5N1 először jelent meg a világ negyedik legnépesebb országában.

A kakasviadal nemzeti sport Thaiföldön. Egy jó harci kakas ára elérheti az ötmillió forintot. Így nem meglepő, hogy a madárinfluenza megjelenését követően a harci kakasok kiirtására irányuló kormányzati törekvés tömeges polgári engedetlenségi mozgalomba ütközött.