Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Milliárdos kárt okoznak a kalózmásolók

2004.10.22. 10:01
Dinamikusan fejlődik a DVD-filmek piaca annak ellenére, hogy évente tízmilliárd forintos veszteséget okoz a forgalmazóknak a kalózmásolatok terjesztése és vásárlása. Az állam vesztesége körülbelül hárommilliárd forint.
Nemzetközi tendencia, hogy fokozatosan háttérbe szorul a VHS, 2003-hoz képest az idén húsz százalékkal kevesebb videokazettát adtak el Magyarországon. A Magyar Videó Kiadók Egyesülete jelentéséből kiderül, hogy a DVD-forgalom 2000-ben mintegy ötszázmillió, a következő évben már kétmilliárd, tavaly pedig megközelítette az 5,5 milliárd forintot. A Warner Home Video Hungária az idén mintegy négymilliárdos forgalomra számít, az InterCom pedig a DVD lakossági piacán huszonöt, a kölcsönzői üzletágban ötven százalékos bevételnövekedést remél.

Mindkét hazai forgalmazó úgy véli, hogy égető probléma a kalózmásolatok terjedése, az internetes letöltések növekedése. Hazánkban 1994 óta büntetik a filmkalózokat, a felmérések szerint azonban erről a közvélemény keveset tud. Lantos Judit ügyvéd elmondta, hogy a szerzői jogok megsértése érinti a film illegális letöltését, másolását, terjesztését és a kölcsönbe adását. A büntetés a legenyhébb megrovástól nyolc évig tartó szabadságvesztésig terjedhet.

Kitartóan perelnek

Filmkalózok ellen jelenleg háromszáz eljárás van folyamatban. Az InterCom sajtófőnöke szerint a kalózpiacon ugyanakkora forgalmat bonyolítanak, mint a legális kereskedelemben. Tavaly tízmilliárdos kiesést könyvelhettek el a forgalmazók, az állam vesztesége pedig közel hárommilliárd forint volt.

Az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány, az ASVA a 90-es évek eleje óta tevékenykedik. Az illetékes hatóságokkal (rendőrség, VPOP) közösen nemrég indított akció keretében tartottak ellenőrzéseket az ország több piacán, és több mint kétezer adathordozót foglaltak le. Az ORFK internetes csoportja tizennégy illegális tartalmú honlapot derített fel, ezek mindegyikén szerzői jogi védelem alá tartozó filmek szerepeltek.