Konrád
8 °C
26 °C

Kevesen használják az internetet Magyarországon

2004.02.27. 17:05
A csatlakozó országok informatikai fejlesztésére létrejött eEurope+ program vizsgálata szerint erős a lemaradásunk az internet ellátottság terén, ám éllovasok vagyunk az egy főre jutó mobilok tekintetében.
Közepesre teljesített Magyarország az unióhoz csatlakozó, illetve a csatlakozásra váró országok mezőnyében az információs társadalomra való felkészülés, a tudásalapú gazdaság kiépítése terén - derül ki az eEurope+ program összegzéséből, amelyet az Európai miniszteri konferencián ismertettek Budapesten.

Komoly célok

2001 júniusában az Európai Tanács göteborgi ülésén fogadták el az eEurope+ akciótervet, mely terv alapján az Európai Unióhoz csatlakozni szándékozó országok megfogalmazták azokat a célokat és lépéseket, amelyek révén sikeresen haladhatnak előre az információs társadalom kiépítésében.

Európa vezetői 2000-ben a Lisszaboni Csúcstalálkozón fogalmazták meg az unió számára azt a célt, hogy Európa 2010-re váljon a világ legversenyképesebb, legdinamikusabb tudásalapú gazdaságává, amely képes a fenntartható fejlődés követelményének teljesítésére, s amely nagyobb társadalmi kohéziót, több és jobb munkalehetőséget biztosít. Az eEurope+ zárójelentése szerint számos területen jelentős előrelépés történt valamennyi, a programot elindító országban.

Mindenhol jelentősen nőtt például a PC-, valamint az internet ellátottság, bár a legtöbb országban - köztük Magyarországon - ennek ellenére is jóval alatta maradt a 15 uniós ország átlagának. Ugyancsak jelentékeny előrelépést tett a legtöbb ország a vezetékes hálózatok modernizációja terén. A 13 ország közül Csehország, Ciprus, Málta és Szlovénia száz százalékban, Magyarország és további két ország kilencven százalékban digitalizálta vezetékes hálózatát.

Van, amiben jól állunk

A jelentés szerint Magyarország három területen az éllovasok közé tartozik. A csatlakozó országok közül hazánk a harmadik helyen áll a mobiltelefon-ellátottság terén, melynek szintje eléri az uniós országok átlagát.

Jó eredményeket mutathat fel Magyarország a közép- és felsőfokú oktatás infokommunikációs eszközellátottsága terén: a csatlakozó országok közül itt a legmagasabb a száz diákra jutó számítógépek száma a középiskolákban, a felsőoktatásban pedig megháromszorozódott a száz diákra jutó PC-k száma az eEurope+ beindulása óta. Ugyancsak jól teljesített az ország az egészségügy területén: a háziorvosi rendszer személyi számítógéppel való ellátottsága száz százalékos.

Magyarország ugyanakkor több területen lemaradt a csatlakozó és csatlakozásra váró országok átlagától. Az elmúlt évi dinamikus növekedés ellenére, még mindig itt az egyik legalacsonyabb az internetet használók aránya, illetve az átlagnál kevésbé terjedt el az eBusiness és az eBanking.

A jelentés megállapítja, hogy noha az eEurope+ javította a csatlakozó és csatlakozásra váró országok helyzetét, az eEurope 2005 ezek ellenére is jelentős kihívást jelent majd számukra. A jelentés hangsúlyozza, hogy az egyes országok politikájában továbbra is kiemelt helyet kell biztosítani az információs társadalommal kapcsolatos célok megvalósításának.