Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Március végére kész a kormányzati gerinchálózat

2002.02.26. 13:52
Az elektronikus kormányzat kialakításához szükséges informatikai gerinchálózatra az év végéig várhatóan mintegy 400 intézmény csatlakozik. A közigazgatási intézmények informatikai rendszereit összekapcsoló elektronikus infrastruktúra alapjának fejlesztése, azaz 18 megyei központ és a budapesti végpont összekapcsolása március végéig fejeződik be.
A tavaly nyáron lezárult első nyílt közbeszerzések eredményeként az optikai, nagy sávszélességű gerinchálózat budapesti részét a Matáv és a Novacom adja, a vidéki tender győztese a Pantel és a Vivendi konzorciuma lett. A gerinchálózat üzemeltetésével az IKB a többségi állami tulajdonban álló Kopint-Datorg Rt.-t bízta meg, a biztonsági megfontolások miatt közbeszerzés nélkül.

A megfelelő adat-, és üzemeltetési biztonságot lehetővé tevő hálózat nem saját, hanem távközlési szolgáltatóktól bérelt infrastruktúra. A technológia fejlődésének követhetősége miatt - a törvénynek megfelelően - a hálózat bérlésére évente új közbeszerzési eljárást írnak ki.

Guriga

A hálózat szolgáltatási díja összesen évi 450 millió forintba kerül, míg a végpontok berendezéseire 550 millió forintot kellett eddig költeni. Ehhez az összeghez jön még idén további mintegy 550 millió forint biztonságtechnikai eszközök beszerzésére.

A minisztériumok, illetve hozzájuk tartozó különböző megyei intézmények saját költségükön kapcsolódhatnak a gerinchálózatra a végpontok kiépítését követően. Ez a privát egészségügyi hálózat teljesen új hálózatának kiépítése esetén elérheti az egymilliárd forintot.

Folyamatosan bővülő hálózat

Az ez év végére kialakuló 400 intézményt érintő gerinchálózati kör jövőre további 400-al bővülhet, összesen 1200 végponttal. A gerinchálózat további bővítésére, így például az önkormányzatok becsatlakozására legkorábban két év múlva kerülhet sor.

Az elektronikus kormányzati gerinchálózat júliustól lehetővé teszi a kapcsolódó intézmények számára az Államháztartási Hivatalon keresztül bonyolított központosított bérszámfejtést, második körben pedig várhatóan az Országos Egészségügyi Pénztár adatforgalma, a gyógyszerek feladása is azon zajlik majd. Az intézmények számára a gerinchálózat ingyenes internetkapcsolatot is biztosít.

A jelenleg működő mintegy 50 intézményt érintő, rézalapú technológiával működő kormányzati gerinchálózat, ami a modern gerinchálózat meghibásodása esetén biztonsági rendszerként üzemel majd. Vidéken jövőre készül el a backupként funkcionáló kerülőhálózat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?