Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-5 °C
1 °C

Ki nevet a végén?

2001.02.12. 11:44
A hálózati szolgáltatások piacáért ádáz küzdelem folyik a két konkurens cég, a Microsoft és a Sun között. Macchiavelli elhíresült mondását követve minden létező fegyvert bevetnek a győzelem érdekében. A legutóbbi ilyen ütközet a két cég PR osztálya között zajlott le leginkább a politikai fórumok hangnemére emlékeztető stílusban.
Chuck Humble-ra, a Microsoft PR igazgatójára nem mondhatja senki, hogy "nomen est omen", hiszen nevére rácáfolva (humble angolul szerényt jelent) dicsőítő énekekben regélt a sajtónak az MS új, hálózati szolgáltatásokra kitalált rendszeréről, a .NET-ről. A sajtónak a MS-dicshimnuszon kívül elküldte még azt a 15 - az MS szerint - kínos kérdést is, amelyet a cég a Sunnak tett föl az EJB-ről (Enterprise JavaBeans).

Scott McNealy, Bill Joy, Andy Bechtolsheim és Vinod Khosla, a Sun alapítói
A kérdések célja többek között az, hogy bebizonyítsák, a Sun EJB technológiája nem felel meg a W3C-standardnak és más szabványügyi előírásoknak, így nem fog működni az XML-kiterjesztésű üzenetek továbbításakor. Humble és a Microsoft ezen kívül kifogásolja még, hogy a Sun kizárólag a J2EE-re épít, míg a világ programozóinak nagy része nem is ismeri a nyelvet. Még azt is megkérdőjelezik, egyáltalán képes-e a közismerten hardvercentrikus Sun létrehozni valamilyen szoftvert.

Mit lehet ilyenkor tenni? Összeült a Sun PR csapata is, és hasonló, fölényesen ironikus stílusban nyílt közleményben válaszolt a kérdésekre. A válaszokból természetesen az derül ki, hogy az EJB sokkal jobb, mint a Microsoft .NET, amelyet a Sun szerint leginkább .NOT-nak kellene nevezni. A MS technológiája működésképtelen, míg a Javara épülő EJB bizonyítottan tökéletes, és többször tanácsolják Humble-nak, hogy vegyen részt a Sun hétfői értekezletein, hátha ragad rá valami ebből a tudományból.

Száz szónak is egy a vége, mindkét fél meg van győződve arról, hogy az ő technológiája messze lekörözte a másikét, pontosabban igyekszik a kívülállók számára ezt a látszatot kelteni.

Bálnavadászat
Mind a MS, mind a Sun dollármilliárdokat áldozott eddig az új technológiák kifejlesztésére, amelynek segítségével megváltozhat a világ kommunikációs és üzleti élete. Ezúttal azonban a cégeknek nem az otthoni PC-tulajdonosokat, kisebb cégeket kell meggyőzniük, hanem a tőkeerős bankokat, nagyvállalatokat. Ezek pedig konzervatívak, nem szívesen költenek olyan programokra, amelyek megbízhatatlanok vagy zsákutcát jelentenek a technikai fejlődésben. Valószínűleg ezért törekszik most arra a két konkurens vállalat, hogy lejárassa a befektetők előtt a másikat. Egy biztos, a kettejük közül az, amelyik megnyeri a versenyt, könnyen monopolhelyzetbe kerülhet, míg a vesztes fél tőkeerős befektetők nélkül marad majd.


  • Vennék
  • Hírek