Piroska
-2 °C
5 °C

Kinyírja a Dell az XPS-t

2008.05.13. 07:28
Mióta megvette az Alienware-t, azóta jósolják az elemzők a feleslegessé vált XPS-sorozat halálát. Nemsokára igazuk lesz.

Igazából várható volt ez a lépés az Alienware 2006-os megvásárlása óta: a Dell, amelyik a HP-vel felváltva a világ legnagyobb számítógépgyártója (az elmúlt két évben épp konkurense volt az) jövő hónaptól megszünteti az asztali XPS-vonalat. Ezek a gépek voltak a legerősebb játékkonfigurációk a társaság kínálatában. A jelenlegi csúcsmodell a hatezer dolláros, egymillió forintos 730 H2C, ebben négymagos, 3,67 gigahertzig hajszolt Core 2-es processzor van, 4 gigabájt, akár 1600 megahertzes memóriával, 1 terabájtnyi háttértárral, két darab Ati Radeon 3870X2-vel.

Több modell

Az XPS-sorozatba tartozik a közelmúltban bemutatott One is, a monitorral egybeépített gép az Apple iMacek sikerét meglovagolva akart vásárlókat szerezni a Dellnek, egyelőre azonban kétséges, hogy gyártása folytatódik-e. Mert bár ez is asztali gép, kevéssé ütközik a két éve megvett, elsősorban erős játékgépeket kínáló Alienware gépparkjával. A Dell meg csak a felesleges párhuzamosságokat akarja megszüntetni.

Ugyanígy nincs hír arról, hogy mi lesz a laptopokkal. Az XPS-sorozatba ugyanis elég ok energiát ölt a gyártó, az elmúlt években folyamatosan megújította azokat kívül-belül, ráadásul meglehetősen szép szeletet szakítottak ki maguknak az eladásokból. Mi is kipróbáltunk közülük néhányat, a legapróbb gép kissé gyenge volt, de kompakt, a 17-es modell bivalyerős, a 20-as meg gyönyörű. Kérdés, hogy megkegyelmez-e nekik a Dell.