Viola
-5 °C
-2 °C

Európa-szerte internethiánnyal fenyeget a KPNQwest csődje

2002.06.03. 11:51
Európa 18 országát érinti közvetlenül a kontinens legnagyobb, 25 ezer kilométeres száloptikás távközlési gerinchálózatát üzemeltető KPNQwest csődje: a megroppant társaság nem talált gyors vevőt az adatátviteli infrastruktúrára, és a szolgáltatás részleges vagy teljes leállásának lehetőségére figyelmeztetett. Ez internetszolgáltatók százait, felhasználók millióit érintheti, és Magyarországon is érezteti hatását: az UPC Magyarország a Chello nemzetközi internetforgalmának fennakadásától tart.
Egyes becslések szerint az összeurópai internetforgalom 40 százaléka a súlyosan eladósodott és emiatt a múlt héten csődvédelembe menekült KPNQwest gerinchálózatain továbbítódik. Az amerikai Qwest és a holland KPN vegyesvállalatának helyzete időközben tovább súlyosbodott: miután nem talált gyors vevőt gerinchálózataira, pénteken csődött jelentett, és a szolgáltatás részleges vagy teljes leállásának veszélyére hívta fel partnerei és előfizetői figyelmét. Egy esetleges leállás gyakorlatilag egész Európa internetforgalmát megbéníthatná, és magyar szolgáltatókat is érint.

A Chello fennakadásoktól tart

Az UPC Magyarország a csődbejelentés után azonnal figyelmeztette szélessávú kábeltévés internetszolgáltatása, a Chello ügyfeleit: fennakadások várhatóak a nemzetközi internetforgalomban. Szűcs László PR-igazgató az Indexnek elmondta: a magyar Chellot a KPNQwest magyar leányvállalata, a GTS-Datanet köti az európai Chello gerinchálózatára, amely részben szintén a KPNQwest nemzetközi internet gerinchálózati szolgáltatásait veszi igénybe. Leállás egyelőre nem következett be, sőt az alternatív hálózati útvonalak üzembe állítása miatt valamelyest gyorsult is az elérés, ám a KPNQwest esetleges üzemszünete átmenetileg lelassíthatja vagy elérhetetlenné teheti a külfödi weboldalakat és e-mail címeket a Chello ügyfelei számára. A belföldi internetelérésben azonban semmiképpen nem okozhat fennakadást a páneurópai szolgáltató csődje.

A GTS-Datanet átirányítja a forgalmat

A KPNQwest magyar leányvállalata, a GTS-Datanet már korábban hangsúlyozta, hogy a közép-európai régió, így ők maguk is önellátóak, szolgáltatásuk fenntartását nem befolyásolja az anyacég nehéz helyzete. A csődbejelentés után a GTS-Datanetnél is alternatív európai internetvonalakat állítottak üzembe: Varga Edit, a társaság PR-menedzsere szerint ügyfeleik nemzetközi internetelérése mindenképpen biztosítva van, fennakadásokra nem kell számítani. A több KPNQwest leányvállalatot tömörítő GTS közép-európai csoport sajtóközleményben adta hírül hogy ezentúl az anyacégtől függetlenül, önálló szolgáltatóként folytatja tevékenységét (lásd keretes hírünket).

Európa offline

Amennyiben viszont a KPNQwest gerinchálózata valóban leáll, azt valamilyen mértékben minden internetező meg fogja érezni: az európai kontinens legnagyobb, 25 ezer kilométeres optikaiszálas gerinchálózata, az EuroRing ugyanis 18 ország 60 városát, internetszolgáltatók százait látja el internet-kapcsolattal, 28 webhosting-központjában szerverek ezreit üzemelteti. A rövid működése során csaknem 2 milliárd eurós adósságot produkáló hálózatüzemeltető vagyonáért mégsem tolonganak a vevők: lapértesülések szerint az amerikai AT&T legfeljebb 200 millió dollárt, vagyis a hálózatépítés költségének tizedét fizetné az egész vállalatért.

A GTS közép-európai csoport önállósította magát
A GTS Central Europe (GTS CE) csoport a közép-európai régió egyik vezető - helyi hozzáférést biztosító - alternatív szolgáltatója. A csoport magába foglalja a magyar GTS-Datanet Távközlési Kft.- t, továbbá a GTS Czech AS, GTS Romania SRL, a lengyel Internet Partners és Pronet Communication SP Z.OO és a GTS Slovakia SRO. leányvállalatokat. A cégcsoporthoz tartozik még a KPNQwest Czechia SRO és a KPNQwest Romania SRL.

A GTS közép-európai csoport a továbbiakban stabil, önálló szolgáltatóként folytatja tevékenységét, szilárd, üzemi nyereséges (EBITDA pozitív) vállalati egységként működve.

A GTS CE minden szükséges intézkedést megtett annak érdekében, hogy a KPNQwest hálózatának részleges fennakadása esetén is, a KPNQwest európai hálózatától különálló hálózaton biztosítsa ügyfeleinek minőségi szolgáltatásait. A GTS CE létrehozott egy teljesen redundáns, a KPNQwest-től független, nemzetközi IP tartalék gerinchálózatot (backup), amely több nemzetközi IP hálózati szolgáltatóval áll kapcsolatban.

A cégcsoport magyar egysége, a GTS-Datanet a jelenleg is működő KPNQwest hálózati kapacitása mellett 2 további, KPNQwest-független STM-1 IP kapacitást helyezett üzembe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!