Auguszta
-7 °C
0 °C

Néhány napig még működik a KPNQwest hálózata

2002.06.04. 15:24
A csődbe jutott holland KPNQwest távközlési és internetszolgáltató vállalat a következő néhány napban mindenképpen folytatja tevékenységét, hogy ügyfeleinek legyen ideje más szolgáltató után nézni. A vállalat azt is közölte, hogy folytatják a tárgyalásokat más távközlési cégekkel, valamint egy bank vezette konzorciummal a vagyoneladásról.
A KPNQwest 25 ezer kilométeres európai hálózata, amelynek napi működtetési költsége 1 millió dollár körül van, változatlanul működik - mondta Koen van Zijl, a vállalat szóvivője, de hozzátette, hogy "messzebbre most nem lehet tekinteni". A további néhány működési nap időt ad a 100 ezer ügyfélnek, hogy más szolgáltató után nézzen - mondta van Zijl. A KPNQwest internet szolgáltatást nyújt több nagy európai vállalatnak, köztük a finn Nokiának és a Sonera távközlési vállalatnak, és több amerikai cég, közte a Microsoft és a Dell Computer Corporation európai üzletágának.

Az anyavállalat, a holland KPN távközlési cég szóvivője azt mondta: a KPN megpróbálja megszervezni, hogy a KPNQwest egyetlen ügyfele se maradjon internet nélkül, amikor végleg kihúzzák a dugót. A KPN, amelynek 39,9 százalékos részesedése van a KPNQwestben, a KPNQwest európai hálózatán keresztül látja el ügyfeleit üzleti adatokkal. Egyelőre a KPN finanszírozza a KPNQwest működését, de ennek napi összege nem ismeretes.

Kelet-európáról már majdnem megegyeztek

A KPNQwest hitelezői közben lázasan tárgyalnak egy meg nem nevezett bank vezette konzorciummal a vagyoneladásról, így a KPNQwest kelet-európai érdekeltségeinek értékesítéséről is. Bennfentesek hétfőn azt mondták a Dow Jones hírszolgálatnak, hogy a kelet-európai üzletágak eladásáról majdnem kész a megegyezés, és a teljes ár kevesebb lesz 50 millió dollárnál. Ez a bevétel is a hitelező bankokhoz kerül, amelyeknek a KPNQwest 300 millió dollárral tartozik.

A KPNQwest más érdekeltségeinek eladása is folyamatban van. A szóvivő szerint az amerikai AT&T számít a legesélyesebb vevőnek, de érdeklődik a British Telecom, a Cable&Wireless, a Verzion, az Energis és a Sprint is. A KPNQwest a múlt héten még azt közölte, hogy tárgyal fő befektetőivel, az amerikai Qwest Communications szogáltatóval és a holland KPN Telecommal, valamint a hitelező bankokkal a további finanszírozásról. Értesülések szerint a Bear Stearns befektetési ház is komoly tárgyalásokban állt vevőjelöltekkel, de a cégnek elfogyott a pénze, mielőtt eredmény született volna.

A cég már május közepén segítséget kért

A holland-amerikai vegyesvállalat KPNQwest múlt pénteken jelentett csődöt, azután, hogy nem sikerült eladni valamelyes vagyont, amelynek bevételéből megélhettek volna egy darabig. A csődöt kimondta a bíróság.

A KPN részvényei hétfőn 71 százalékot zuhantak, és már csupán 10 eurócentet értek az amszterdami értéktőzsdén. A cég piaci tőkeértéke két év alatt 40 milliárd euróról 21 millió euróra - a korábbi érték fél ezrelékére - olvadt. Kedden dél felé a KPNQwest papírja 0,07 euró volt az amszterdami értéktőzsdén, 0,02 euróval, azaz 22,22 százalékkal olcsóbb a hétfői zárónál. Kedden 0,08 eurón nyitott. Öt éven belül a csúcsa 2000 elején volt, 90 euró közelében. Ez év elején 9 eurónál tartott.

A KPNQwest forgalma tavaly 810,1 millió euró volt, 75,5 százalékkal több, mint 2000-ben, de közben nettó vesztesége 266 millió euróra nőtt az előző évi 138,6 millió eurós egyszeri tételek nélküli nettó veszteségről. A cég már május közepén közölte, hogy ha részvényesei, vagyontárgyainak esetleges vásárlói, új befektetők vagy a hitelezők nem segítenek, akkor nem lesz képes tovább finanszírozni pénzügyi átalakítási programját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!