Ágnes
-5 °C
2 °C

Lehetőségek kedvezménytörlés után

2002.05.14. 10:29
Az ország nagy részében továbbra is a modemes internetezés a rögvalóság, a nagyvárosokban sikerülhet kábeles kapcsolatra szert tenni. Az egyébként versenyképesnek tűnő ADSL is csak korlátosan hozzáférhető. A kábelt vagy ADSL-t elérő szerencsések megússzák tízezer forint körül, a modemes nagybani internetezők havi húszegynéhány ezer forintos költségekre számíthatnak.
Az Index egy fiktív Matáv-előfizető igényei alapján számolt utána, hogy mennyibe kerül a Matáv kedvezményeinek eltörlése után az internetezés. A hálójáró mintapolgár eszerint havonta nem kevesebb mint 30 órát szeretne nappal internetezni, este és a hétvégén pedig további 45 órát internetezéssel tölteni.

Az internetes tarifák anatómiája

Most és a kedvezmények megszűnése után érvényes alaptétel, hogy a 06-51-es internetes behívószámokat csúcsidőben 6,10 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 3,25 Ft/perc ellenében lehet elérni, kapcsolási díj pedig nincs. Ha a 06-51 után 6-os következik, a hívás ára nem jelenik meg a telefonszámlán, mert azt is az internet szolgáltatónak kell fizetni. A Matáv Kontroll díjcsomag alól csak ilyen 6-os internetes behívószám hívható.

A 150 forintos kedvezményt a Kontroll és a Minimál csomaggal nem lehet(ett) használni, ahogy a bruttó 4000 forintos Mindenkinek átalánydíj is csak a Bázis csomaggal volt használható.

Ha userünk ezeket az akadályokat jól vette, és a Mindenkinek-et használta, a hálójárás nappali költségeire ez a tény nem volt hatással. Az esti hívásokért viszont 8775 helyett csak az átalánydíjat fizette. Az ugyancsak este és a hétvégén érvényes 150 forintos kedvezmény hatását nem lehet ilyen jól kimutatni, mivel a felhasználói szokások (és a vonalbontások) függvénye.

Ha a mintauser a 45 órányi esti internetezést 1 órás adagokban teljesíti, az utolsó negyedórát (14 perc 9 sec) ingyen kapja, és a hónapban összesen 6750 forintot fizet. Ha három órásak a rákapcsolódások, hősünk optimális esetben kijön 2250 forintból. Ha kilenc darab ötórás műszakot vállal, és nincs leszakadás, egész hónapban 1350 forintból kijön a kedvezményes időszak telefondíja.

Tízezer felett megéri a kedvenc szám

Minthogy megszűnnek a fenti kedvezmények, részbeni kiváltásukra gondolkozhatna a "Kedvenc Szám Net" megrendelésén is, ahol a 80 százalékos forgalmi díjkedvezmény 8000 forintos bruttó havidíj fejében jár, vagyis a megoldás 10 ezer forint feletti forgalomnál térül meg. Ha hősünk emellett dönt, bármilyen előfizetése van, a hívások díja havonta 8875 plusz 10980 forint helyett 11951 forint lesz.

Olcsó ADSL

A legolcsóbb alternatívának az ADSL-alapú internetezés kínálkozik, ez azonban csak ott lehetséges, ahol technikailag kiépíthető a kapcsolat, és van szolgáltató is, aki nyújtja. Amennyiben mindkét feltétel adott, 12-15 ezer forintért korlátlanul internetezhet a felhasználó.

A legolcsóbbnak jelenleg a Datanet ajánlata tűnik, havi bruttó 10375 forintért. Ugyanezt a szolgáltatást az Interware 12488, a Nextra 13625 forintért adja magánszemélyeknek. Nem mindegyik szolgáltató tünteti fel az ajánlatában, de alighanem mindegyik esetében külön díjért bérelni kell a kapcsolathoz szükséges néhány alkatrészt. Vagyis ezzel együtt esetleg változhat az árak sorrendje.

Átmeneti ADSL-pótlás csak a Mindenkinek helyett

A Matáv a Mindenkinek csomag korábbi előfizetőinek kínál átmeneti ADSL-pótló megoldást abban az esetben, ha ADSL-t rendelnek internetszolgáltatójuktól, de az műszaki okok miatt nem elérhető a számukra. Ebben az esetben havi 60 órányi internetezés telefondíja 7500 forint, napszaktól függetlenül. Amint a műszaki feltételek teljesülnek, az átmeneti ADSL-pótló megoldást felváltja maga az ADSL - áll a Matáv ismertetőjében.

Kábelnet tízezerért

Az UPC Chello esetében a korábbi kedvezményes bekötés megszűnt, a 25 ezer forintos belépési díjból egyéves hűségnyilatkozattal lehet lefaragni. Ezt követően már csak a havi 10900 forintos díjat kell befizetni. A korábbi "fair use" 5 GB-os forgalmi plafon havi 15 GB-ra nőtt, de csak kirívó túlépés esetén lépa szolgáltató.

Hasonló árakon kínálnak a kábeles szolgáltatók kábeles internethozzáférést saját területükön. A fővárosban a TVNet 10 ezer forintért szolgáltat. A MatávKábelTV az idén bruttó 12500 forintért szolgáltat, de a cég honlapjáról még az sem derül ki, hogy van-e internetszolgáltatásuk.

Modemes csomagok

Az internet szolgáltatók kínálatát vizsgálva a kitűzött 75 órás időtartam több telefonos előfizetési csomagot eleve kilőtt. Vagy a túlhasználat után fizetendő magas percdíjak tették irreálissá, vagy pedig a következő csomagba léptetés miatt vált okafogyottá.

Ezen a ponton lehet megemlíteni a Freestartot, amely egyedül maradt talpon az ingyenes internetszolgáltatók közül. Esetében csak a telefonhívás árát kell állni, és a kora esti órákban a hirtelen feltorlódó forgalom miatt időlegesen elérhetetlenné válhat. Ez utóbbira (végszükség esetére) havi díj nélküli (prepaid) csomaggal lehet rákészülni (pl. Datanet Mozaik), amit apró adagokban hosszú hónapokig tud koptatni a felhasználó.

A telefonhívás árát az Axeleo és Vnet egyes csomagjai eleve tartalmazzák. Az Axelero új Kombi csomagjai közül azonban fiktív felhasználónk szokásainak igazán egyik sem felelt meg. A Kombi Otthon nevű csomaggal például közel 28 ezer forintra jön ki a havi internetezés és telefonálás költsége.

Más esetben is kell arra számítani, hogy egy alulméretezett csomagot használva a magas percdíjak miatt felduzzadó költség 30-40 ezer forint közé szökken.

Ügyesen kell választani

Jól kombinálva viszont a lehetőségeket, meglepően alacsony büdzséből ki lehet jönni. Ha az átvitel forgalma nem nagy, a megabájtok után külön számlázó, de egyébként korlátlan csomagok közül kell választani. Az Euroweb csomagjai erre épp nem adnak jó példát, mert zéró forgalom mellett is magas a költség.

Kattintson a nagyításhoz!

Általánosan tapasztalható, hogy akciós ajánlatokkal csalogatnak a szolgáltatók. Arra természetesen nem szabad mérget venni, az akciós árak a kitűzött határidő ellenére nem maradnak meg "közkívánatra", vagy a túl jól sikerült kedvezményekből idővel nem túrják ki a felhasználókat.

Az akciós később drágul

Ilyen akciós díjcsomag például a V.net Master Matrix modemes csomagja, amelyet május végéig féláron kínál a Vivendi internetszolgáltatója. A 6250 forintért előfizethető Master Matrix 50 óra internetezést és annak telefondíját tartalmazza, vagyis fiktív ügyfelünknek a 25 óra túlhasználatért további 4800 forintot kell fizetnie. Júniustól azonban ismét teljes havidíjat kér a cég, így a teljes összeg rögtön 17300-ra ugrik majd.

Ha plasztikusan alakítható az internetezésre használt időszak, az Inter.Net csomagjaiba a 75 órás igényű user is belefér, hála a sajátosan alakuló kedvezményes forgalmi időszakoknak. Az este 16 és 20 óra közötti "szabad" használat különben még az Elenderes időkből származik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!