Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lehetőségek kedvezménytörlés után

2002.05.14. 10:29
Az ország nagy részében továbbra is a modemes internetezés a rögvalóság, a nagyvárosokban sikerülhet kábeles kapcsolatra szert tenni. Az egyébként versenyképesnek tűnő ADSL is csak korlátosan hozzáférhető. A kábelt vagy ADSL-t elérő szerencsések megússzák tízezer forint körül, a modemes nagybani internetezők havi húszegynéhány ezer forintos költségekre számíthatnak.
Az Index egy fiktív Matáv-előfizető igényei alapján számolt utána, hogy mennyibe kerül a Matáv kedvezményeinek eltörlése után az internetezés. A hálójáró mintapolgár eszerint havonta nem kevesebb mint 30 órát szeretne nappal internetezni, este és a hétvégén pedig további 45 órát internetezéssel tölteni.

Az internetes tarifák anatómiája

Most és a kedvezmények megszűnése után érvényes alaptétel, hogy a 06-51-es internetes behívószámokat csúcsidőben 6,10 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 3,25 Ft/perc ellenében lehet elérni, kapcsolási díj pedig nincs. Ha a 06-51 után 6-os következik, a hívás ára nem jelenik meg a telefonszámlán, mert azt is az internet szolgáltatónak kell fizetni. A Matáv Kontroll díjcsomag alól csak ilyen 6-os internetes behívószám hívható.

A 150 forintos kedvezményt a Kontroll és a Minimál csomaggal nem lehet(ett) használni, ahogy a bruttó 4000 forintos Mindenkinek átalánydíj is csak a Bázis csomaggal volt használható.

Ha userünk ezeket az akadályokat jól vette, és a Mindenkinek-et használta, a hálójárás nappali költségeire ez a tény nem volt hatással. Az esti hívásokért viszont 8775 helyett csak az átalánydíjat fizette. Az ugyancsak este és a hétvégén érvényes 150 forintos kedvezmény hatását nem lehet ilyen jól kimutatni, mivel a felhasználói szokások (és a vonalbontások) függvénye.

Ha a mintauser a 45 órányi esti internetezést 1 órás adagokban teljesíti, az utolsó negyedórát (14 perc 9 sec) ingyen kapja, és a hónapban összesen 6750 forintot fizet. Ha három órásak a rákapcsolódások, hősünk optimális esetben kijön 2250 forintból. Ha kilenc darab ötórás műszakot vállal, és nincs leszakadás, egész hónapban 1350 forintból kijön a kedvezményes időszak telefondíja.

Tízezer felett megéri a kedvenc szám

Minthogy megszűnnek a fenti kedvezmények, részbeni kiváltásukra gondolkozhatna a "Kedvenc Szám Net" megrendelésén is, ahol a 80 százalékos forgalmi díjkedvezmény 8000 forintos bruttó havidíj fejében jár, vagyis a megoldás 10 ezer forint feletti forgalomnál térül meg. Ha hősünk emellett dönt, bármilyen előfizetése van, a hívások díja havonta 8875 plusz 10980 forint helyett 11951 forint lesz.

Olcsó ADSL

A legolcsóbb alternatívának az ADSL-alapú internetezés kínálkozik, ez azonban csak ott lehetséges, ahol technikailag kiépíthető a kapcsolat, és van szolgáltató is, aki nyújtja. Amennyiben mindkét feltétel adott, 12-15 ezer forintért korlátlanul internetezhet a felhasználó.

A legolcsóbbnak jelenleg a Datanet ajánlata tűnik, havi bruttó 10375 forintért. Ugyanezt a szolgáltatást az Interware 12488, a Nextra 13625 forintért adja magánszemélyeknek. Nem mindegyik szolgáltató tünteti fel az ajánlatában, de alighanem mindegyik esetében külön díjért bérelni kell a kapcsolathoz szükséges néhány alkatrészt. Vagyis ezzel együtt esetleg változhat az árak sorrendje.

Átmeneti ADSL-pótlás csak a Mindenkinek helyett

A Matáv a Mindenkinek csomag korábbi előfizetőinek kínál átmeneti ADSL-pótló megoldást abban az esetben, ha ADSL-t rendelnek internetszolgáltatójuktól, de az műszaki okok miatt nem elérhető a számukra. Ebben az esetben havi 60 órányi internetezés telefondíja 7500 forint, napszaktól függetlenül. Amint a műszaki feltételek teljesülnek, az átmeneti ADSL-pótló megoldást felváltja maga az ADSL - áll a Matáv ismertetőjében.

Kábelnet tízezerért

Az UPC Chello esetében a korábbi kedvezményes bekötés megszűnt, a 25 ezer forintos belépési díjból egyéves hűségnyilatkozattal lehet lefaragni. Ezt követően már csak a havi 10900 forintos díjat kell befizetni. A korábbi "fair use" 5 GB-os forgalmi plafon havi 15 GB-ra nőtt, de csak kirívó túlépés esetén lépa szolgáltató.

Hasonló árakon kínálnak a kábeles szolgáltatók kábeles internethozzáférést saját területükön. A fővárosban a TVNet 10 ezer forintért szolgáltat. A MatávKábelTV az idén bruttó 12500 forintért szolgáltat, de a cég honlapjáról még az sem derül ki, hogy van-e internetszolgáltatásuk.

Modemes csomagok

Az internet szolgáltatók kínálatát vizsgálva a kitűzött 75 órás időtartam több telefonos előfizetési csomagot eleve kilőtt. Vagy a túlhasználat után fizetendő magas percdíjak tették irreálissá, vagy pedig a következő csomagba léptetés miatt vált okafogyottá.

Ezen a ponton lehet megemlíteni a Freestartot, amely egyedül maradt talpon az ingyenes internetszolgáltatók közül. Esetében csak a telefonhívás árát kell állni, és a kora esti órákban a hirtelen feltorlódó forgalom miatt időlegesen elérhetetlenné válhat. Ez utóbbira (végszükség esetére) havi díj nélküli (prepaid) csomaggal lehet rákészülni (pl. Datanet Mozaik), amit apró adagokban hosszú hónapokig tud koptatni a felhasználó.

A telefonhívás árát az Axeleo és Vnet egyes csomagjai eleve tartalmazzák. Az Axelero új Kombi csomagjai közül azonban fiktív felhasználónk szokásainak igazán egyik sem felelt meg. A Kombi Otthon nevű csomaggal például közel 28 ezer forintra jön ki a havi internetezés és telefonálás költsége.

Más esetben is kell arra számítani, hogy egy alulméretezett csomagot használva a magas percdíjak miatt felduzzadó költség 30-40 ezer forint közé szökken.

Ügyesen kell választani

Jól kombinálva viszont a lehetőségeket, meglepően alacsony büdzséből ki lehet jönni. Ha az átvitel forgalma nem nagy, a megabájtok után külön számlázó, de egyébként korlátlan csomagok közül kell választani. Az Euroweb csomagjai erre épp nem adnak jó példát, mert zéró forgalom mellett is magas a költség.

Kattintson a nagyításhoz!

Általánosan tapasztalható, hogy akciós ajánlatokkal csalogatnak a szolgáltatók. Arra természetesen nem szabad mérget venni, az akciós árak a kitűzött határidő ellenére nem maradnak meg "közkívánatra", vagy a túl jól sikerült kedvezményekből idővel nem túrják ki a felhasználókat.

Az akciós később drágul

Ilyen akciós díjcsomag például a V.net Master Matrix modemes csomagja, amelyet május végéig féláron kínál a Vivendi internetszolgáltatója. A 6250 forintért előfizethető Master Matrix 50 óra internetezést és annak telefondíját tartalmazza, vagyis fiktív ügyfelünknek a 25 óra túlhasználatért további 4800 forintot kell fizetnie. Júniustól azonban ismét teljes havidíjat kér a cég, így a teljes összeg rögtön 17300-ra ugrik majd.

Ha plasztikusan alakítható az internetezésre használt időszak, az Inter.Net csomagjaiba a 75 órás igényű user is belefér, hála a sajátosan alakuló kedvezményes forgalmi időszakoknak. Az este 16 és 20 óra közötti "szabad" használat különben még az Elenderes időkből származik.