Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Csökkentette részvényeinek árát a Google

2004.08.18. 12:42
A Google tőzsdei megjelenését számos váratlan esemény negatívan befolyásolta, ráadásul a befektetők érdeklődése is csekélynek mondható, ezért a vállalat vezetősége úgy döntött: kevesebb részvényt dob piacra, és alacsonyabb ajánlott áron.
Nagy érdeklődéssel várják a pénzpiacok a Google szerdai megjelenését a a technológiai papírok piacán, ahol a Google-t " Goog" néven jegyzik majd. Eredetileg a cég tulajdonosai azt tervezték, hogy 14,1 millió részvényt dobnak a piacra, ehelyett a mennyiséget 5,5 millióra csökkentették és az ajánlati ársávot is leszállították a részvényenkénti 108-135 dollárról 85-95 dollár közötti árra. Mindez a vártnál csekélyebb érdeklődéssel függ össze.

A Google az interneten is közzétette az új ajánlatot és emailben is értesítette a változásról mindazokat, akik korábban már jelezték vásárlási szándékukat. Az aukció mintájára történő jegyzés során fog majd kialakulni a tényleges kibocsátási ár.

A leszállított árakkal kalkulálva a részvénykibocsátás értéke mintegy 1,9 milliárd dollár lesz, és a vállalat teljes értéke pedig mintegy 26 milliárd dollár körül mozog, több mint tízmilliárddal kevesebb az eredetileg számítottnál.

A Google piaci bevezetését a szakemberek az idei év fontos eseményének, egyben pedig az első jelentősebb bevezetésnek tekintik a technológiai papírok meredek esésének időszaka után. A Google két alapítója, a 30 éves Sergey Brin és a 31 éves Larry Page döntött úgy, hogy a papírok iránt érdeklődők aukciós ajánlataikkal maguk alakítsák ki a Google papírok tőzsdei kibocsátási árát.