Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Keveset fizettek a Google-részvényekért

2004.08.19. 13:32
Az online keresőt működtető Google részvénykibocsátása a vártnál kisebb sikerrel zárult, pedig szakértők szerint ez volt az elmúlt tíz év legnagyobb ilyen eseménye. A Google kétszer nagyobb bevételre számított, mint amennyit most megszerzett.
A legnépszerűbb internetes keresőprogram, a Google szerdán lezárta nyilvános részvénykibocsátását: a befektetők végül a kínálati ársáv alján, 85 dolláron jegyezték részvényeket. Miután az amerikai tőzsdefelügyelet, a SEC is zöld utat adott az ügyletnek - amelyhez hasonló tőzsdei bevezetés a technológiai szektorban az utóbbi tíz évben nem volt - a pénzpiacok nagy érdeklődéssel várják a Google csütörtöki debütálását. A papírt a Nasdaq piacon jegyzik majd Goog néven.

A csekélyebb befektetői érdeklődésre az ajánlati ársávot leszállították a részvényenkénti eredeti 108-135 dollárról 85-95 dollár közötti árra, és az eredetileg tervezett 27,5 millió részvény helyett csak 19,6 milliót dobtak piacra. Így viszont a részvénykibocsátás értéke csak 1,67 milliárd dollár lett, pedig eredetileg tervezett 3,5 milliárd dollárosra tervezték.

A kibocsátás egyébként a cég részvényeinek 7,2 százalékát képviseli, 23,1 milliárdra értékelve a Google-t. A rivális Yahoo Inc. piaci tőkeértéke 38,7 milliárd dollár.

A Google piaci bevezetését a szakemberek az idei év fontos eseményének, egyben pedig az első jelentősebb bevezetésnek tekintik a technológiai papírok meredek esésének időszaka után. A Google két alapítója, a 30 éves Sergey Brin és a 31 éves Larry Page döntött úgy, hogy a papírok iránt érdeklődők aukciós ajánlataikkal maguk alakítsák ki a Google-részvények tőzsdei kibocsátási árát.