Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Gates szerint az intelligens hűtőmágnes a jövő kulcsa

2002.11.18. 16:56
Bill Gates szerint mindenki akar majd egy olyan ébresztőórát, ami ismeri a tulajdonosának napi programját, képes időben ébreszteni a 9 órás megbeszélésre, valamint közlekedési és időjárási hírekkel is szolgál. Gates a Las Vegas-i Comdex számítástechnikai kiállítást megnyitó beszédében ismertette a cég új fejlesztéseit.
Az ébresztőóra egyike a Microsoft új fejlesztéseinek, melyeket összefoglalóan SPOT-nak (small personal object technology) neveztek el, melyet magyarul talán "kütyünek" fordíthatnánk. Az eszköz olyan időpontban ébreszti gazdáját, hogy az odaérjen az asztali számítógépének határidőnaplójában szereplő legelső aznapi tárgyalásra. Ébresztés után pedig időjárási és forgalmi információkkal szolgál, hogy tulajdonosa el tudja dönteni, mennyit alhat még.

Az ébresztőóra mellett Gates bemutatta a Microsoft által kifejlesztett intelligens hűtőmágnest, amely az időn és a dátumon túl valós idejű információkat képes megjeleníteni, például közlekedési híreket, időjárás-előrejelzést, vagy éppen a sporteredményekről. Gates egyúttal megígérte, hogy az új eszközök a következő év során eljutnak a Microsoft fejlesztőlaborjaitól a boltokig.

Új forrásokat keresnek

Bill Gates
A BBC helyszíni tudósítója szerint az új fejlesztések azt is jelzik, hogy a dot.com krízis által alapjukban megrendített high-tech cégek, melyek egykor fennen szárnyaltak, továbbra is keresik az új kitörési pontokat.

Néhány újságíró azonban a hallgatóságból rámutatott: Gatesnek a Comdexen tett jövendölései közül sok nem hónapok, hanem évek múltán vált valósággá. Számos bejelentésből pedig soha nem lett semmi.

"Az új berendezések és technológiák segítik az új számítástechnikai forradalom eljövetelét" - mondta Gates. "Megvalósul az átmenet a személyi számítógépektől a valóban személyi számítástechnika felé, amely bárhol elérhető lesz a felhasználók számára" - vizionált a cégvezető.

Ha harc, legyen harc

Az okos apróságok fejlesztése a Microsoft legutóbbi erőfeszítése arra, hogy tovább bővítse birodalmát a személyi számítógépek piacán túl. Bár Gates beszéde főleg számítógépekről szólt, cége egyre inkább másodlagos bevételi forrásokat keres. A Microsoft ugyanis piacvezető az asztali számítógépek operációs rendszereinek piacán, ám a PC-piac jóformán egyáltalán nem bővül. A Gartner Dataquest előrejelzése szerint a PC-eladások csupán 1,5 százalékkal nőnek a karácsonyi szezonban.

A cégnek jót tenne, ha Windows operációs rendszerének sikerét más területeken is meg tudná ismételni. A cég online szolgáltatórészlege, az MSN 97 millió, a CEMobility részleg 33 millió, a szórakoztatóipari részleg (az Xbox forgalmazója) pedig 177 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el. Ugyanakkor a Microsoft Windows és Office szoftvereket fejlesztő egysége 4,36 milliárd dollár nyereséget termelt.

Az Xbox komoly harcban áll a Sony Playstationnel. A Microsoft abbéli erőfeszítését, hogy szoftvereit fejlettebb mobiltelefonokra adaptálja, súlyos csapás érte, amikor a Sendo mobiltelefongyártó a Microsoft helyett a Nokia szoftverét választotta telefonjaiba.

Kézírással a táblán

A cég tovább folytatja agresszív üzletpolitikáját a "tábla-PC-k" piacán is. Gates az MS egy projekt menedzserével közösen ismertette az új tábla-PC-k, és a rajtuk futó új szoftver, a OneNote erényeit.

A szoftver Gates szerint a papírt és a tollat egy olyan alkalmazásra cseréljük, amivel a felhasználó az adott információkat nemcsak begépelheti, hanem saját kézírásával is rögzítheti. A szoftver képek és hangok rögzítésére is alkalmas. A tervek szerint a OneNote 2003 közepén kerül majd forgalomba.

Távirányított nyomtatás

Az üzleti szférának szintén mutatott egy kézzelfogható példát Gates arra, hogy miként használható a cég webes szolgáltatása. A demonstráció során a megszerkesztett dokumentumot a teremben levő nyomtató helyett a sarki Kinko's fénymásolóboltba küldték nyomtatásra.

A Microsoft képviselője szerint az Office felhasználói a szoftverrel képesek lesznek megkeresni a legközelebbi Kinko's-t a weben, megrendelhetik és kifizethetik a nyomtatást. A kinyomtatott iratokat ezután házhoz szállítják. A szolgáltatás várhatóan a jövő év közepén indul.  • Vennék
  • Hírek