Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rayman lehet Lara Croft kérője

2002.05.14. 12:23
A nagy múltú angol Eidos játékcéget, Lara Croft megteremtőjét megvásárolhatja francia riválisa, az UbiSoft. Még a Tomb Raider-sorozat népszerűsége sem segít az egyre csökkenő bevételű angol vállalaton, így elképzelhető, hogy hamarosan a Rayman renderemberkét létrehozó UbiSoft veszi meg a céget.
A francia UbiSoft játékfejlesztő cég angol riválisa, az Eidos megvásárlását fontolgatja. "Idén mindenképpen növekedni fogunk más cégek megvásárlásával. Így az Eidos is célpontunkká válhat" - nyilatkozta az UbiSoft alapítója és elnöke, Yves Guillemot a Financial Times-nak.

Raymanből kilencmilliót adtak el világszerte
Csökkenő bevétel, veszteségek

Az Eidos márciusban bejelentette, hogy az aktuális éves bevétele várhatóan 120 millió fontnál is kevesebb lesz, vagyis 12 százalékkal kevesebb a vártnál. A cég számításai szerint a működési veszteség kilencmillió font körül lesz. "Bárhogy is alakul a dolog, úgy vélem, az Eidost még idén eladják" - jegyezte meg Guillemot.

Az UbiSoft nem az első kérője az Eidosnak: két éve a Driver és Alone in the Dark játékokkal híressé vált független Infogrames játékfejlesztő már tárgyalt a cég megvételéről, a dolgot azonban nem ütötték nyélbe.

Jön az új Tomb Raider

Lara Croft
Az Eidos ismertebb játékai között szerepel a Commandos, a Soul Reaver, a Championship Manager és természetesen a Tomb Raider, melynek főhőse a cég legismertebb karaktere, Lara Croft, az orbitális mellbőségű régész- és kalandornő. Az öt Tomb Raider-játékból 1996 óta több mint 28 millió példányt adtak el világszerte. Az Eidos nemcsak PC-re, de Game Boyra és konzolokra is fejleszt, így PlayStation, Sega Dreamcast és Microsoft Xbox gépeken is futnak a cég játékai. A következő Tomb Raider-epizód, a Sötétség angyala (Angel of Darkness) november 15-én jelenik meg PC-re és PSX2-re.

Az UbiSoft nem büszkélkedhet olyan kiugróan sikeres játékkal, mint a Tomb Raider. Legnépszerűbb játékából, a Mystből tízmilliót, a Raymanből pedig kilencmilliót adtak el világszerte. Szintén az UbiSoft jegyzi a Tom Clancy's Rainbow Six sorozatot és a The Settlerst, továbbá számos autóversenyszimulátort.

Eidos és UbiSoft számokban
Az 1990-ben alapított vállalatnak, mely 1995-ben kezdett játékfejlesztésbe, jelenleg 499 alkalmazottja van világszerte, közülük 200-an foglalkoznak fejlesztéssel. További 420 fejlesztő dolgozik a cégnek szükség esetén, őket az Eidos más cégekkel közös stúdiói vagy külsős stúdiók foglalkoztatják. A cég részvényeivel a londoni tőzsdén és a Nasdaqon kereskednek. A 2001 márciusával végetért pénzügyi évben 160,4 millió font volt a bevétele, ami csökkenő tendenciát mutat az előző évi 194,8 millióhoz illetve az 1999-es 226,3 millióhoz képest.

Az UbiSoftot Yves Guillemot, a cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója alapította négy testvérével 1986-ban. A cég 1800 dolgozót foglalkoztat világszerte, közülük 1350-en fejlesztők. Egyszerre 160 játékon dolgoznak, közülük 70 konzolos fejlesztés. A cég 2000/2001-es bevétele 260 millió euró (236 millió dollár), ez 39,3 százalékkal több, mint az előző pénzügyi évben. Az UbiSoft Európa harmadik legnagyobb játékkiadója. A cég részvényeit a párizsi tőzsdén jegyzik, piaci kapitalizációja 741 millió euró.