Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Rayman lehet Lara Croft kérője

2002.05.14. 12:23
A nagy múltú angol Eidos játékcéget, Lara Croft megteremtőjét megvásárolhatja francia riválisa, az UbiSoft. Még a Tomb Raider-sorozat népszerűsége sem segít az egyre csökkenő bevételű angol vállalaton, így elképzelhető, hogy hamarosan a Rayman renderemberkét létrehozó UbiSoft veszi meg a céget.
A francia UbiSoft játékfejlesztő cég angol riválisa, az Eidos megvásárlását fontolgatja. "Idén mindenképpen növekedni fogunk más cégek megvásárlásával. Így az Eidos is célpontunkká válhat" - nyilatkozta az UbiSoft alapítója és elnöke, Yves Guillemot a Financial Times-nak.

Raymanből kilencmilliót adtak el világszerte
Csökkenő bevétel, veszteségek

Az Eidos márciusban bejelentette, hogy az aktuális éves bevétele várhatóan 120 millió fontnál is kevesebb lesz, vagyis 12 százalékkal kevesebb a vártnál. A cég számításai szerint a működési veszteség kilencmillió font körül lesz. "Bárhogy is alakul a dolog, úgy vélem, az Eidost még idén eladják" - jegyezte meg Guillemot.

Az UbiSoft nem az első kérője az Eidosnak: két éve a Driver és Alone in the Dark játékokkal híressé vált független Infogrames játékfejlesztő már tárgyalt a cég megvételéről, a dolgot azonban nem ütötték nyélbe.

Jön az új Tomb Raider

Lara Croft
Az Eidos ismertebb játékai között szerepel a Commandos, a Soul Reaver, a Championship Manager és természetesen a Tomb Raider, melynek főhőse a cég legismertebb karaktere, Lara Croft, az orbitális mellbőségű régész- és kalandornő. Az öt Tomb Raider-játékból 1996 óta több mint 28 millió példányt adtak el világszerte. Az Eidos nemcsak PC-re, de Game Boyra és konzolokra is fejleszt, így PlayStation, Sega Dreamcast és Microsoft Xbox gépeken is futnak a cég játékai. A következő Tomb Raider-epizód, a Sötétség angyala (Angel of Darkness) november 15-én jelenik meg PC-re és PSX2-re.

Az UbiSoft nem büszkélkedhet olyan kiugróan sikeres játékkal, mint a Tomb Raider. Legnépszerűbb játékából, a Mystből tízmilliót, a Raymanből pedig kilencmilliót adtak el világszerte. Szintén az UbiSoft jegyzi a Tom Clancy's Rainbow Six sorozatot és a The Settlerst, továbbá számos autóversenyszimulátort.

Eidos és UbiSoft számokban
Az 1990-ben alapított vállalatnak, mely 1995-ben kezdett játékfejlesztésbe, jelenleg 499 alkalmazottja van világszerte, közülük 200-an foglalkoznak fejlesztéssel. További 420 fejlesztő dolgozik a cégnek szükség esetén, őket az Eidos más cégekkel közös stúdiói vagy külsős stúdiók foglalkoztatják. A cég részvényeivel a londoni tőzsdén és a Nasdaqon kereskednek. A 2001 márciusával végetért pénzügyi évben 160,4 millió font volt a bevétele, ami csökkenő tendenciát mutat az előző évi 194,8 millióhoz illetve az 1999-es 226,3 millióhoz képest.

Az UbiSoftot Yves Guillemot, a cég jelenlegi elnök-vezérigazgatója alapította négy testvérével 1986-ban. A cég 1800 dolgozót foglalkoztat világszerte, közülük 1350-en fejlesztők. Egyszerre 160 játékon dolgoznak, közülük 70 konzolos fejlesztés. A cég 2000/2001-es bevétele 260 millió euró (236 millió dollár), ez 39,3 százalékkal több, mint az előző pénzügyi évben. Az UbiSoft Európa harmadik legnagyobb játékkiadója. A cég részvényeit a párizsi tőzsdén jegyzik, piaci kapitalizációja 741 millió euró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!