Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Liberalizáció: optimista a Hírközlési Felügyelet

2002.04.30. 11:59
A piacnyitást illetően optimista vagyok, hiszen az utóbbi időben a Hírközlési Felügyelethez (HíF) 13 új távbeszélő szolgáltatás bejelentése érkezett, és várhatóan újabb adat- és internet-szolgáltatók is küldenek ilyen jellegű dokumentumot a felügyeletnek - közölte Frischmann Gábor, a HíF elnöke kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Az elnök kifejtette, hogy ezen ajánlatok benyújtásának konkrét hatásait még nem lehet érzékelni a távközlési piacon, mert a meglévő szolgáltatók és az újak között nem jöttek létre az összekapcsolási szerződések. Hozzátette: a Matáv Rt. már benyújtotta módosított összekapcsolási referenciaajánlatát, s várhatóan a helyi koncessziós távközlési társaságoké is hamarosan megérkezik.

Konzultálnak az érdekelt szolgáltatókkal az árról

Frischmann Gábor aláhúzta: egyetért az alternatív távközlési szolgáltatókkal abban, hogy az összekapcsolási ajánlatok alapvetően befolyásolják a piac alakulását. Kifejtette: a referenciaajánlatok jóváhagyásakor minden szabályt betart a HíF, illetve a Hírközlési Döntőbizottság (HDb), így például konzultációt folytatnak majd az érdekelt szolgáltatókkal az alkalmazandó árról.

Referenciaajánlatok a törvényes határidőn belül

Az elnök úgy vélte, hogy a következő néhány hétben komolyan átalakul majd a referenciaajánlatok tartalma, mivel jelenleg nincs olyan tervezet, amelyről érdemi konzultációt lehetne tartani. Aláhúzta: a jelenlegi ajánlatok félkész művek, ám várhatóan a törvényben meghatározott 60 nap elteltével létrejönnek a mindenki számára megfelelő referenciaajánlatok. Az elnök hangsúlyozta, hogy az alternatív szolgáltatók érintettségük miatt betekinthetnek az összekapcsolási referenciaajánlatokba.

Árviták

Kérdésekre válaszolva az elnök elmondta, hogy a Matáv referenciaajánlatában szereplő összekapcsolási ár nagyon messze van attól, amit tavaly egy költségtanulmányban meghatároztak. Hozzátette: a Matáv és a helyi koncessziós társaságok első ízben beadott ajánlataiban szereplő árak költségalapúságát nem tudták igazolni a szóban forgó szolgáltatók. Frischmann Gábor elmondta: ha az alku során az ajánlatokat benyújtó szolgáltatók, illetve a HDb nem tudnak megállapodni egy összekapcsolási árban, akkor a bizottság figyelembe veszi majd egyebek mellett az európai uniós gyakorlatot, illetve a költségalapúság elvét és így dönt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!