Diána
12 °C
27 °C

Informatikai lomtalanítást sürget az MDF

2002.10.16. 12:52
A közeljövőben az elavult mobiltelefonok és egyéb informatikai eszközök leselejtezésével "hulladékrobbanás" fenyegeti Magyarországot - mutatott rá Pettkó András, a Magyar Demokrata Fórum képviselője. Az Országgyűlés informatikai bizottságának tagja szerint a problémát mihamarabb kezelni kell, különben akár uniós csatlakozásunk is veszélybe kerülhet.
A Parlament előtt lévő országos hulladékgazdálkodási terv csak elvétve foglalkozik a kérdéssel. Ugyanakkor, ha nem rendezzük ezt a gondot, akkor 2005-ben az Európai Unió vonatkozó ajánlását kell majd átvennünk, amelyet jelenleg nem tud az ország teljesíteni - mutatott rá Pettkó. A képviselő szerint évente kétszer kellene "informatikai lomtalanítást" tartani, amikor szervezett formában szabadulhatnának meg a cégek és az egyéni felhasználók feleslegessé vált számítógépüktől,monitoruktól.

A program költségeiről jelenleg készítenek tanulmányt az MDF szakértői. Pettkónak tudomása van arról, hogy elnnének cégek, amelyek vállalnák aprogram lebonyolítását. Szerinte egyébként a költségvetésnek kellene fedeznie a számlát, ám az sem elképzelhetetlen, hogy az állam mellett a gyártók és valamilyen formában a felhasználók is hozzájáruljanak a felmerülő költségekhez.