Mátyás
-6 °C
1 °C

Pénzmosókat toboroztak egy chatszobában

2005.12.28. 14:53
Vádemelési javaslattal zárult annak a kilenc fiatalnak az ügye, akik a hatóságok szerint részt vettek az év legnagyobb internetes banki csalásában.

Ismeretlen tettes az egyik hazai pénzintézet ügyfeleinek bankszámláiról körülbelül harmincmillió forintot utalt át a pénzmosással gyanúsított diákok számláira, akikkel a Népszabadság információi szerint korábban megbeszélte, hogy a pénz tíz százalékát zsebre vághatják, ha a maradék kilencven százalékot készpénzben felveszik, és a Western Unionon keresztül moszkvai és szentpétervári címekre továbbküldik.

Kivédhető a csalás

A bankkártyaszám-tolvajok szerint egy-egy számla kifosztásához a legfontosabb a türelem: ha az adatok eltulajdonítója hajlandó a hónap elejéig várni, mielőtt belekezdene a fosztogatásba, jó esélye van rá, hogy harminc napig garázdálkodhat anélkül, hogy a tulajdonos egyenleget kapna a banktól, és észrevenné, hogy fogy a pénz a számlájáról. Ezért érdemes minél gyakrabban ellenőrizni a számlaegyenleget.

Hasznos óvintézkedésnek számít igénybe venni a bankok sms-szolgáltatását: több pénzintézet is vállalja, hogy szöveges üzenetben értesíti a kártyatulajdonost arról, ha pénzt vettek fel számlájáról. Ez az első lenyúlást nem akadályozza meg, de az esetleges későbbi abúzus már elkerülhető a számla letiltásával.

Ha gyanú merül fel, érdemes azonnal letiltatni a banknál a kártyát, és újat igényelni. Ez külföldi nyaralás idején macerás lehet, de a szolgálatkészebb bankok segítenek a külföldön tartózkodó ügyfeleknek. A Raiffeisen Banknál például egyeztetett helyszínen átvehetők a kártyák, akár külföldön is. A CIB Banknál futárszolgálattal küldik külföldre az ügyfél után új kártyáját, ha ezt kéri, és az Erste Banknál is megoldják, hogy az ügyfél hozzájusson a pénzéhez.

Gondolhatták volna

Személyes adatok és biztonsági kódok segítségével fért hozzá az elkövető a károsultak bankszámláihoz, amelyekről kétszázezer forinttól két és félmillió forintig terjedő összeget emelt le, mondta el az Indexnek Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) sajtószóvivője. A lopás egyetlen pénzintézet harminc ügyfelét érinti, és mivel az átutalások 2005 januárja és májusa között történtek, az ügynek nincs köze az évszázad egyik legnagyobb adatlopásához, tudtuk meg a szóvivőtől.

A kilenc fiatalt egyébként egy chatszobában kereste meg az elkövető, és a gyanúsítottak azt állítják, fogalmuk sem volt róla, hogy bűncselekményből származó pénzt kezelnek. A rendőrség szerint azonban tudniuk kellett, ezért valamennyiük ellen gondatlanságból elkövetett pénzmosás miatt javasolnak vádemelést.

Adatok után mennek

A fiatalok beiktatásával a bűncselekmény elkövetői követhetetlenné tették a pénz útját, ezért a rendőrség inkább azt vizsgálja, hogy ki és miként juthatott hozzá az ügyfelek banki azonosítóihoz.