Sára, Márió
2 °C
6 °C

Magyar szoftversiker Hollywoodban

2005.04.20. 08:45
Az egész estés filmek utólagos fényesítésre használt Lustre programot fejlesztő magyar céget több milliárd forintért vásárolja fel az Autodesk.

Tizenöt millió dollárért, azaz mintegy 2,9 milliárd forintért veszi meg a kaliforniai székhelyű Autodesk nevű cég a magyar Colorfront Kft-t. Az egy fiatal testvérpár által 1998-ban alapított, tavaly 300 millió forintos árbevételt elérő cég olyan szuperprodukciókhoz biztosított technikai hátteret, mint a Gyűrűk ura vagy a Pókemeber második része.

A cég digitális képfeldolgozás területén kutatás-fejlesztéssel, konkrétan egy digitális film fényelő szoftver fejlesztésével foglalkozik, jelenleg tizenöt munkatársunk dolgozik a Pasaréti téri irodánkban - válaszolta az Index kérdéseire írásban az USA-ból Jászberényi Áron, a cég egyik alapító tulajdonosa. A Colorfront csak kutatás fejlesztéssel foglalkozik, nem folytatunk sales - marketing - support tevékenységet - tette hozzá. A kész szoftvert licenszeli tőlük az Autodesk montreali Média és Szórakoztatás részlege és Discreet Lustre néven forgalmazza azt: a körülbelül 60 eddigi eladott rendszerrel a szoftver piacvezető a saját területén. A Colorfront közvetlen ügyfele emellett a legnagyobb hollywoodi digitális filmlabor, az EFILM. Tavaly jogdijakból és licensz eladásokból a cégnek mintegy 300 millió forint árbevétele volt.

A szoftvert általában utómunka cégek, filmlaborok vásárolják. Egy moziteremben, digitális kivetitőre kötve a rendszert lehetővé válik a film valós idejű lejátszása, illetve digitális manipulálása. Színeket, kontrasztokat, fényeket adhatnak meg a fejlesztők, legtöbbször a film operatőrével, rendezőjével együtt dolgozva.

Nem lesz nagy változás

Az Autodeskkel eddig is szoros volt a kapcsolat, és rendszeresen felmerült a felvásárlás lehetősége is - nyilatkozta az Indexnek Jászberényi Áron. Mint mondta, eddig nem érezték, hogy szükséges lenne eladni a céget, de több, a rendszert vásárló nagyobb ügyfél (mint a Sony, a Technicolor, az ILM) viszont adott esetben problámásnak tarthatja, hogy a szoftvert nem az Autodesk fejleszti, hanem egy kis külső magyar cégtől licenszeli azt. Ezt a kritikát egyre gyakrabban hallották vissza a vetélytárs cégektől is. Igy tavaly szeptemberben elkezdték a tárgyalásokat, és hétfőn aláirták a szerződést.

A felvásárlás után az újonnan bejegyzett Autodesk Magyarország Kft veszi át a fejlesztőket, Jászeberényi Márk lesz a megbizott ügyvezető, a székhely nem változik, így jobb esetben semmilyen érezhető változás nem lesz - véli Jászberényi Áron. Ugyanakkor az viszont ad némi létbiztonságot, hogy egy több mint egymillió dollár árbevételű szoftverpiaci óriásnak dolgozunk - tette hozzá.

Sikersztori

Jászberényi Márk előző vállalkozása a Filmlaborral közös Frontfilm volt, ez volt az első digitális filmtrükk-cég Magyarországon. Mivel a magyar piac, illetve kereslet kicsi, a film pedig rendkívül erőforrásigényes, a rendszerek drágák - vázolja a hazai helyzetet Jászebrényi Áron, aki szerint ennek köszönhetően jött az ötlet, hogy sokkal nagyobb fantázia lehet a digitális filmes eszközök kifejesztésében, mint azok hazai használatában.

A Colorfront kezdetben kiegészitőket, plug-ineket fejlesztett a Discreet-es trükkrendszerekhez. A Discreet lehetővé tette, hogy ezekkel a a magyar cég megjelenjen standjukon a nagy szakmai kiállitásokon. A 2000 szeptemberében tartott amszterdami IBC kiállitason találkozott a testvérpár Peter Doyle-al, aki felajánlotta, hogy amennyiben 6 hónap alatt kifejlesztenek egy teljes alkalmazást a plug-in köré, akkor ő szivesen használná azt Peter Jackson készülő filmjének, a Gyűrűk urának fényelésére. Ez a fél év elég szűkös időt jelentett, napi 16 órában folyt a fejlesztés, végül 2001 februárjában Jászberényi Márk és Priskin Gyula vezető fejlesztő két hétre Új Zélandba utaztak, ahol lerakták a szoftver első verzióját és elindult a munka. Doyle a teljes Gyűrűk ura trilógiát, és két Harry Potter filmet fényelt a rendszeren.