Nem államügy a Maktel-botrány

2003.03.07. 11:01
Ha a Maktel, illetve a Mobimak nem a jogszabályoknak megfelelően működik, azt szankcionálni kell, de nem szabad országok közti problémát csinálni a Matáv-tulajdonú macedón monopolszolgáltató állítólagos ügyleteiből - nyilatkozta Bársony András, a külügyminisztérium politikai államtitkára a macedón sajtóban, amely újabb leleplezéseket jelentetett meg a nemzeti telefontársaság magyar vezetőinek vélelmezett visszaéléseiről.
Bársony András (MSZP), a külügyminisztérium politikai államtitkára az Index érdeklődésére megerősítette, hogy Macedóniában tett látogatása során szóba kerültek a Matáv-tulajdonú macedón telefontársaságok, a Maktel, illetve mobilszolgáltató leányvállalata, a Mobimak állítólagos pénzmosási ügyletei.

A macedón sajtót élénken foglalkoztató ügyről Magyarországon az Index számolt be elsőként: a skopjei A1 televízió februári riportja szerint a Maktel igazgatótanácsának magyar tagjai olyan céget alapítottak, melyen keresztül jelentős többletjövedelemhez jutnak, és közbeiktatásával több millió euró nagyságrendű összegeket utalnak át a Makteltől a Matávnak is. A Matáv szerint viszont a támadott cég, a Tele Macedonia a hatékony vállalatirányításhoz szükséges ismeretek átadása érdekében jött létre, a tanácsadói szolgáltatások ára pedig nemzetközi összehasonlításban az átlag alatt van.

Vitatott beruházások

A macedón sajtóban megjelent újabb vádak szerint a Maktel beruházások helyett felélte, illetve Magyarországra utalta a kétévi működése során keletkezett 150 millió eurós profitot. A telefonközpontok szoftverkarbantartásáért például két alvállalkozónak egy-egy millió eurót utalt a Maktel, noha a feladatot a macedónok szerint a cég saját mérnökei is el tudták volna végezni. A telefonkönyv kinyomtatásáért a Start című macedón hetilap értesülése szerint 3 millió eurót fizetett a Maktel egy magyar vállalkozásnak, miközben a macedón cégek ajánlatai ugyanerre nem haladták meg a félmillió eurót. A külső beruházásokról és az osztalékokról az A1 televízió értesülése szerint éles vita bontakozott ki a Maktel igazgatótanácsának magyar és macedón tagjai között.

A szkopjei A1 televízió értesülése szerint ezért kellett távoznia a Makteltől Kozma Béla műszaki vezérigazgató-helyettesnek is, akit márciustól a Matáv Bács-Kiskun megyében szolgáltató vezetékes leányvállalata, az Emitel vezérigazgatójának neveztek ki. A macedón versenyhivatal a Maktelt teszi felelőssé azért is, hogy nem teszi lehetővé egy második, rivális mobilszolgáltató, egy görög cég piacra lépését a macedón távközlési piacon, a macedón kormány pedig pénzügyi revíziót indított, és az igazságügyi szervek bekapcsolódását is kilátásba helyezte a Maktelnél a vélelmezett visszaélések kivizsgálása céljából.

Nem államügy

Bársony András az Index érdeklődésére megerősítette, hogy a macedón sajtónak nyilatkozva támogatásáról biztosította a Maktelnél kirobbant ügyek tisztázását, ám úgy vélte, hogy a problémákat nem szabad országok közti szintre emelni, és leszögezte hogy a magyar kormánynak nem áll szándékában beavatkozni a macedón kormány és a telefontársaság közti vitába. Az államtitkár vélekedése szerint a feszültség egyik forrása a Maktel monopolhelyzete, erre azonban a macedón kormány kötelezettségvállalást tett a Maktelt megvásárló Matáv felé.  • Hírek
  • Hírek