Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Négymilliót fizethet a Matáv az Interdotnetnek

2003.03.26. 16:11
Közel négy és félmillió forint átutalására kötelezte a Hírközlési Döntőbizottság a Matáv számlavezető bankját, a CIB Bankot az Interdotnet szolgáltató részére. Az internetszolgáltató egy éve sikertelenül követelte a Matávtól az internetes telefontarifák díjmegosztásából rá jutó összeg 4 százalékát, a távközlési cég ezt ugyanis beszedési kockázat címén visszatartotta. A döntőbizottság most felszólította a CIB Bankot, hogy utalja át a kérdéses összeget az Interdotnet részére.
A Matáv és az Interdotnet közötti elszámolási vita a távközlési szolgáltatás díjának megosztásával kapcsolatban tavaly márciusban került első alkalommal a Hírközlési Felügyelet Hírközlési Döntőbizottsága (HDB) elé. A döntőbizottság júniusban arra kötelezte a Matávot, hogy nyolc napon belül utalja át az Interdotnet Kft.-nek a díjmegosztásról szóló rendelet alapján a 2002. január 1-jétől 2003. január 31-ig tartó időszakban az internetszolgáltatót megillető díjat.

Nem összegszerű

Az internetszolgáltató a díjmegosztásról rendelkező határozat alapján azt sérelmezte, hogy a határozattal ellentétben a Matáv az Interdotnetet megillető összegből 4 százalékot visszatartott beszedési kockázat címén áll a HDB közleményében. A követelés behajtása iránt az Interdotnet azonnali beszedési megbízást adott a Matáv bankszámlája terhére. A távközlési társaság számlavezető pénzintézete, a CIB Bank azonban nem tett eleget a beszedési megbízásnak. Az internetszolgáltatónak írott válaszában azzal magyarázta az elutasítást, hogy "az inkasszó nem teljesíthető, mert a határozatból nem állapítható meg az összegszerűség."

Átutalásra kötelezték

Az Interdotnet ezért végrehajtási kérelmével március 6-án a döntőbizottsághoz fordult és kérte a visszatartott 4 379 322 forint követelés végrehajtását. A HDB szerint a díjmegosztásra vonatkozó rendelet és az ennek alapján hozott döntőbizottsági határozat értelmében a Matávnak nincs jogcíme az Interdotnetet megillető díj csökkentésére. A döntőbizottság szerint a határozat értelemszerűen nem tartalmazhatott összeget, mivel az a jogszabály szerint számítva utólag konkretizálható. A HDB határozatában felhívta a Matáv bankszámláját vezető CIB Bankot, hogy az Interdotnet részére utalja át a kérdéses 4,38 millió forintot.

Módosították a rendeletet

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2003. februárjában módosította a díjmegosztásról szóló rendeletet, mely szerint "Az internet szolgáltatás távbeszélő hálózaton keresztül történő eléréséért felszámított díjat a távbeszélő szolgáltató saját költségén köteles kiszámlázni az előfizetői részére." A döntőbizottság határozata ellen nincs helye fellebbezésnek, ám az érintettek három napon belül kifogással élhetnek a bizottságnál.