Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Matáv-versenytársat szeretne az informatikai minisztérium

2002.11.22. 09:23
A távközlési piac kétpólusává válását kívánja ösztönözni az informatikai és hírközlési tárca - nyilatkozta a Világgazdaságnak Kovács Kálmán miniszter. A Matáv-versenytárs létrehozása nemcsak a kormányzat érdeke, hanem azoknak a pénzügyi befektetőknek is, melyek hajlandóak a Matáv-csoportnak versenyt kínáló hazai vállalkozásokat egyesíteni.
A minisztérium olyan környezetet kíván teremteni a távközlési piacon, mely ösztönzi a kétpólusú piac kialakulását, ebben a környezetben pedig egyenlő esélyeket kíván biztosítani a piaci szereplőknek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a ma alternatívnak nevezett oldalból kinövő, új vezetékes távközlési cégcsoportosulás előtt valamilyen formában a mobilszektort is meg lehetne nyitni - mondta Kovács Kálmán a Világgazdaságnak.

A PanTel lehet a második?

Az alternatív távközlési társaságok csoportjában a Pantel, a Novacom és az Euroweb egyesítésével megindult a konszolidáció. Eközben az eladósorban levő, második legnagyobb telefonszolgáltató, a Vivendi Telecom Hungary pénzügyi befektetőkkel tárgyal, és a cég vezetése már többször úgy nyilatkozott, hogy a jelenleg szétaprózott erők egyesítésével a magyar piac meghatározó vállalatát lehetne létrehozni.

Kovács Kálmán szerint a magyar távközlést és informatikát vonzóvá lehet tenni a külföldi befektetők számára. A szektor ma jelentősen elmaradt az európai uniós átlaghoz képes, a csatlakozás azonban kikényszeríti a felzárkózást. A minisztérium most olyan programok kidolgozásába kezdett, melyek ezt a folyamatot megerősítik. A miniszter szerint jelentős vonzerő, hogy még a kormányzat által támogatott, de egyébként is várható felfutás előtt alacsony áron lehet bevásárolni a magyar piacon.

A befektetők érdeklődésének felkeltésére azért is szükség van, mert a miniszter szerint időszerű az állami tulajdonú Antenna Hungária privatizációja. Kovács Kálmán úgy véli, jó eséllyel akad vevő a cégre, mivel a társaság tulajdonában számos vonzó infrastruktúra, többek között a fejlett világban ma legkapósabbnak tartott szélessávú adatátviteli technológia van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!