Piroska
-1 °C
5 °C

Mégis lesz Matáv-tüntetés

2001.02.14. 11:39
A Matáv internetes kedvezményei körüli polémia csillapítására a telefontársaság képviselőit is meghívták a Parlament Informatikai és Távközlési Bizottságának alakuló ülésére. A Matáv székháza elé péntek délutánra meghirdetett tüntetést ennek ellenére megtartják a társaság tarifapolitikájának kiszolgáltatott internetezők.
Február nyolcadikán tartotta alakuló ülését az Országgyűlés Informatikai és Távközlési Bizottsága, mely alakuló ülésére Stumpf István miniszter mellett meghívta a Matáv képviselőit is, az internetes kedvezmények körüli tömeghisztériát csillapítandó.

Stumpf István
Az elképzelések szerint február 20-án tárgyalja és fogadja el a kormány az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezetét, mondta el Stumpf István kancelláriaminiszter, így az a következő napon már a parlament elé kerülhet. A miniszter szerint a tavasz folyamán az egységes hírközlési törvény tárgyalását is megkezdheti a Parlament, és ekkorra várható a Széchenyi-terv informatikai pályázatainak kiírása is.

Akcióprogram a digitális Magyarországért

A Miniszterelnöki Hivatal vezetője vázolta a "digitális Magyarország" megteremtésének programját is. Mint elmondta, a kormány arra törekszik, hogy ne csak egy szűk felső réteg kapcsolódhasson az információs társadalomhoz. Stumpf szerint a cél az, hogy ne keletkezzen digitális szakadék Magyarországon, s minél többen csatlakozhassanak az információs társadalomhoz.

Rogán Antal elnök elmondta, hogy a bizottság szeretne szerepet vállalni a Matáv-tarifák kapcsán az az internetes társadalom és a cég között kialakult feszültségek oldásában. Gecser Ottó, a Matáv vezérigazgató-helyettese szerint elhibázott lépés volt cége részéről a Mindenkinek csomag szüneteltetése. Mint mondta, terveik szerint a kedvezményes csomag továbbra is érvényben marad, a jövőben pedig más, előnyösebb konstrukciókat kínálnak az internetezőknek.

Az elektronikus aláírásról szóló törvény tervezetét az elképzelések szerint február 20-án tárgyalja és fogadja el a kormány, s így az a következő napon már a parlament elé kerülhet - tájékoztatta Stumpf István kancelláriaminiszter a bizottságot.

Egyelőre maradnak a kedvezmények

Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója kérdésünkre elmondta, hogy a Matáv internetes kedvezményei - a 150 forintos kedvezmény, a Mindenkinek csomag és az internetes behívószám - legalább addig érvényben maradnak, amíg a cég be nem jelenti új csomagjait. A bejelentések március folyamán, több lépcsőben várhatók. Hogy mikor szűnnek meg a korábbi kedvezmények, nem lehet tudni, ám - a korábbi sajtóközleménynek megfelelően - júniusig biztosan érvényben maradnak. Mint Nagy Bálint elmondta, cége nem vette fel a kapcsolatot az interneten szervezkedő tüntetőkkel, és azok sem keresték meg a Matáv képviselőit. A kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint, ha arra kerül sor, a tüntetők képviselőit természetesen fogadják, bár úgy véli, a tüntetők is úgy gondolják, a kedvezmények érvényben maradásával okafogyottá vált a sztrájk.

Mégis lesz tüntetés

Az extra.hu/matav oldalon meghirdetett tüntetés szervezőitől többek között azt szerettük volna megtudni, hogy megtartják-e a péntekre szervezett demonstrációt, és hogy hányan jelezték részvételi szándékukat e-mailben. A válaszból kiderül, hogy a tüntetést mindenképpen megtartják, ,,a média meg nyomni fogja, sok helyről kedves támogatásokat kaptam idáig, szóval lesz bőven aki jönni fog, remélem, meglesz a 2000, bár ez nem biztos, de szerintem olyan 500-900 ember a minimum" - nyilatkozta az Indexnek a tüntetés a szemet_a_matav@freemail.hu címről levelező szervezője. A tüntetők fő célja már nem csupán a Mindenkinek tarifakedvezmény életben tartása, hanem egy olyan, nem perc alapon számlázott átalánydíj kikényszerítése, amely nem csupán a kedvezményes idõszakra, hanem a nap minden órájára vonatkozik.

Az I. kerületi rendőrkapitányság megkeresésünkre nem tudott felvilágosítással szolgálni arról, hogy a tüntetést bejelentették-e a hatóságnak a szervezők.

Ultrák
Vannak, akik a tüntetést is kevésnek tartják a monopólium ellen, ezért egy olyan programot terjesztenek az interneten, amely alkalmas a célba vett telefonszámok folyamatos újrahívására. A "Civil mozgalom a Matáv ellen" a programot úgy módosította, hogy azzal a MatávNet behívószámát, illetve a Matáv ügyfélszolgálatát és a tudakozót lehessen támadni. A program terjesztői szerint ez a tevékenység semmilyen jogszabályba nem ütközik, viszont ha elég sokan csinálják egyszerre, megbéníthatja az említett szolgáltatások elérhetőségét. Az összehangolt támadást február 22-re időzítették.