Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A 2600 szerint kedvezménytörlés után kevesebben interneteznek

2002.06.04. 13:17
Az amerikai "2600" című hackermagazin összefoglalót közöl a magyar internetes helyzet változásáról, és a Matáv kedvezménytörlése elleni tiltakozásról. A lap szerint Magyarországon szinte a legdrágább a világon az internet-hozzáférés. Nagy Bálint, a távközlési vállalat kommunikációs igazgatója az amerikai összefoglalót többszörösen pontatlannak nevezte, és utalt arra, hogy az internetes kérdéskörben belátható időn belül megoldás születhet.
"A tiltakozás résztvevői a hazai internet fejlődésére hátrányosnak, sőt egy monopólium lépésének nevezték a Matáv döntését" - írja le az amerikai 2600 hackermagazin az internetes kedvezmények eltörlésének bejelentése nyomán tartott tüntetés hangulatát.

"A magyar internetezők tiltakoznak az égbe szökő internetes költségek ellen" című cikkében a lap összefoglalja a 150 forintos kedvezmény és a Mindenkinek csomag lényegét, az árakat dollárra átszámítva. A változások elleni nevezetes keddi tüntetés létszámát 1200 főnek nevezi, és a szervezőkre hivatkozva azt írja, a tiltakozás a távközlési piac nyitása után esetleg már nem lesz olyan hatásos, mint tavaly volt.

Nő az internet hatalma

A lap szerint egyre többen használják Magyarországon az internet nyújtotta lehetőségeket. Példaként a Danone elleni tavaly áprilisi sikeres bojkottot említi, a Heise.de cikkére hivatkozva, mely szerint a bojkottot jórészben az interneten koordinálták szervezői.

A lap említi, hogy a Matáv a kedvezmények visszavonását üzleti kényszerűségnek nevezi, bár a Deutsche Telekom alá tartozó vállalat negyedéves eredménye 77 millió dollár volt.

Kaliforniai energiaválság itthon

"Olyasmi történik Magyarországon, mint ami tavaly a kaliforniai energiaárakkal: nagy cégek előnyös helyzetbe kerülnek a liberalizált piacon, és a fogyasztók terhére növelik a profitjukat" - fogalmaz a 2600.

"Az amerikai lap semmi új információt nem közöl, jól-rosszul összefoglalja amit eddig is lehetett tudni" - kommentálta az írást Nagy Bálint, a Matáv kommunikációs igazgatója. "Igazából céltalan, sőt éppen hátrányos ismét felszítani a hangulatot, ugyanis a témában folyamatos tárgyalások folynak" - mondta az igazgató. Véleménye szerint a folyamatban részes minden fél, beleértve az internetezők érdekképviseletét is "korrekten, kulturáltan és nyitottan, azaz megoldásorientáltan teszi a dolgát".

Drága-e a magyar internet?

Nagy Bálint a 2600, vagy a lap hazai informátorai egyik tévedésének tartja, hogy a magyar internetes költségek a világ legdrágábbjai közé tartoznának. "Számháborúk mindig is voltak, de az tény, hogy bármely megközelítésben az EU középmezőnyhöz tartozunk" - fogalmazott a Matáv kommunikációs igazgatója. Mint mondta, az írás a díjak terén is téveszt, ugyanis az esti netes hívások percenként bruttó 3,25 forintba kerülnek.

"A tüntetők eltökéltsége tiszteletreméltó"

A Vérmező sarkán tartott demonstráció résztvevőinek számát az erről tudósító hazai médiumok 150 és 1200 fő közötti szórásban adták meg. A 2600 a nagyobbik számot szerepelteti, de ennek Nagy Bálint szerint töredéke volt a székház előtt. "Azonban nem a létszám számít, hanem az eltökéltségük, amely egyébként tiszteletreméltó" - mondta a kommunikációs igazgató.

A cikk zárómondata, miszerint kevesebben fogják most már elérni az internetet, szintén csak a hangulatkeltést szolgálja a Matáv kommunikációs igazgatója szerint. "A szándék megvan rá, hogy belátható időn belül megoldás szülessen a kérdésben" - mondta Nagy Bálint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!