Piroska
3 °C
3 °C

Mit tudnak az új internettarifák?

2002.07.01. 16:48
Az Index matematikai részlege rövid pénzügyi kimutatást készített az új, állami támogatású internetes telefontarifákról. Az átalány eltörlésével vége a felelőtlen internetezgetésnek, ezentúl mindenki meggondolja majd, mikor és mennyi időre tárcsáz be.
A legendás 150 forintos időszakban a mindennapos internetezés havi telefondíja elvben maximum 4500 forint volt (persze csak annak, aki ki tudta várni az este hat órát, illetve hétvégén a délután három órát a felcsatlakozással), ehhez adódott még hozzá az internet-előfizetés díja (annak, aki nem ingyenes szolgáltatót használt), illetve az akár rendszeresnek is mondható vonalszakadások költségnövelő hatása.

Díjak, időszak

A Matáv augusztusban bevezetendő havi 15 órás kedvezményes csomagja napi 30 perc internetezést biztosít, bruttó 1550 forintos díjért, ez percenként 1,72 forintot jelent. A havi 40 órás csomagban az internetelérés telefondíja bruttó 4000 forint havonta, vagyis 1,66 forint percenként (a csomag napi 80 perc internetezést biztosít). Az eddigi csúcsidőn kívüli, 3,25 Ft/perces tarifával számolva a 15 és a 40 órás csomagokban az internetezés telefondíja nagyjából a felére csökken a hatósági árakhoz képest.

Mindkét díjcsomag az úgynevezett kiterjesztett kedvezményes időszakban lesz érvényes: hétköznap 16 órától éjfélig, hétvégén és munkaszüneti napokon reggel 7 órától éjfélig. (A kedvezményes időszak jelenleg du. hatkor, hétvégén pedig háromkor kezdődik.) Éjféltől reggel 7 óráig pedig minden nap életbe lép az új éjszakai díjkedvezmény, éjfél és reggel hét óra között az internethívások díja bruttó 0,50 forint lesz percenként.

Tehát

Matematikai vonzalmakkal megáldott felhasználók talán már utánaszámoltak: nagyon sok függ attól, hogy mikor csatlakoznak a világhálóra. Ha kivárják az éjfélt, jutalmul öt órát internetezhetnek a 150 forintjukból, ha este fél tizenegykor vagy korábban csatlakoznak, ebből az összegből a kedvezményes csomagjaik birtokában is csak mintegy másfél órát tölthetnek a hálón. Fél tizenegy és éjfél között betelefonálva természetesen másfél és öt óra közötti időtartamra elég a 150 forint. A felelőtlen internetezgetésnek tehát vége, ezentúl mindenki meggondolja majd, mikor és mennyi időre tárcsáz be.

Előfizetések

A Matáv sajtóközleménye szerint a 15 órás csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja - bár az az internetszolgáltatók ajánlataitól függ - várhatóan kevesebb, mint bruttó 2000 forint, a 40 órás csomaghoz vásárolható internetszolgáltatás díja várhatóan kevesebb, mint bruttó 4500 forint lesz havonta.

Pohly Ferenc, az Axelero kommunikációs igazgatója egyelőre nem kívánta nyilvánosságra hozni, hogy a szolgáltató milyen csomagokkal készül augusztusra. Varga Edit a Datanet képviseletében elmondta, hogy már kidolgoztak a Matáv-kedvezményekkel kapcsolatos konstrukciókat, ezeket a cég még július folyamán ismertetni fogja. Kormanik András, az Inter.net munkatársa szerint a kedvezmények bevezetése "jobb, mint a semmi", azonban barátságosabb lépés lett volna a díjcsomagok korábbi bejelentése, hiszen a július elsejei határidő közeledtével számos előfizető felmondta a szerződését. Hozzátette, hogy az Inter.net díjcsomagjai is igazodni fognak a Matáv kedvezményeihez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!