Boglárka
22 °C
35 °C

Hárommilliárdos adókedvezmény a Matávnak

2003.08.07. 14:42
A kormány a Matáv számára 3,2 milliárd forint adókedvezmény igénybevételét engedélyezi a széles sávú internet-hozzáférés fejlesztésére - derül ki a Határozatok Tárából. Az adótörvény tavalyi módosítása lehetővé tette a szélessávot fejlesztő cégeknek, hogy a fejlesztésre fordított összeg felét leírják az adóból.
A Matáv a fővárosban 3,648 milliárd forint, Közép-Magyarországon 655,1 millió forint, Közép-Dunántúlon 461,1 millió forint, a Dél-Alföldön 224,2 millió forint, Észak-Magyarországon 480,2 millió forint, Dél-Dunántúlon 684,3 millió forint, az Észak-Alföldön 788,6 millió forint, míg a Nyugat-Dunántúlon 702 millió forint, összesen 7,644 milliárd forint jelen értékű fejlesztést hajtott végre.

Négy évig csökkentheti

A Matáv a 3,2 millió forinttal a berendezések üzembe helyezésének adóévében, illetve az ezt követő négy adóévben a társasági és az osztalék adó befizetését csökkentheti. A konszolidált eredménykimutatás szerint a Matáv 2002-ben 95 milliárd forint adózás előtti eredményt ért el, míg társasági adóként 13,2 milliárd forintot fizetett be.

Kritizálják

Mint már korábban írtuk, ezt a társasági nyereségadóból leírható kedvezményt a kábeltelevíziós cégek nem vehetik igénybe, mert például a legnagyobb társaság, az UPC Magyarország bár üzemi szinten nyereséges, a beruházások miatt mérleg szinten még veszteséges, így tehát nem részesülhet adókedvezményben. A UPC szerint emiatt deformálódik a piac, az év első felében ugyanis már dupla annyi ADSL-ügyfél volt a Matáv területén, mint UPC Chello előfizető, miközben tavaly év végén még kiegyenlített volt a verseny.