Szilárda
-4 °C
3 °C

Hatalmas leépítés a Matávnál

2004.09.20. 11:11
A Matáv-csoport az élesedő távközlési versenyre hivatkozva a következő két évben jelentős létszámleépítést hajt végre, amely mindegyik leányvállalatát érinti. Az átszervezéssel és az elbocsátásokkal húszmilliárd forintos éves kiadástól szabadul meg az óriáscég. A változás elsősorban az üzemeltetés érinti.
A Matáv hétfőn bejelentette, hogy a társaság 2005-2006-ban 25-26 százalékos létszámleépítést hajt végre, amellyel éves költségei húszmilliárd forinttal csökkenti. A sajtótájékoztatón Straub Elek, a társaság elnök-vezérigazgatója közölte, hogy a létszámleépítés része az idén augusztusban bejelentett átalakítási és létszámcsökkentési program végrehajtásának. Az elbocsátásokról a Matáv már megállapodott a dolgozói érdekképviseletek vezetőivel, és abban is megegyeztek, hogy 2005 áprilisától 5,6 százalékos bérfejlesztést hajtanak végre.

Pásztory Tamás, a Matáv vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Matáv esetében a létszámcsökkentés harminckét százalékos lesz, így nyolcezer fős létszáma két év alatt 2.600 fővel mérséklődik. A leányvállalatok összesen 6.700 fős létszáma 1.150 fővel, azaz 17,3 százalékkal 5.550 főre csökken. A Matáv esetében a létszámleépítés tizenhatmilliárd forint, a leányvállalatok esetében hatmilliárd forint kiadással jár. A létszámleépítésekre több lépcsőben kerül sor: 2005 januárjában 800 fővel, a jövő év első negyedévében újabb 300-400 fővel csökken a létszám, és a folyamat 2006 elején fejeződik be.

Versenyképes átalakítás

A Tele2 rávilágít az okokra
A Matáv az elmúlt időszakban több helyen is hangot adott annak a véleményének, miszerint az új hírközlési törvény hatására megerősödött piaci verseny, illetve a piacra lépő és infrastruktúrát nem építő távközlési szolgáltatók miatt kell leépítenie létszámát illetve visszafogni beruházásait. A Tele2 szerint monopol helyzetű szolgáltató ezzel a kijelentéssel is pusztán az egészséges piaci verseny ellen küzd, és saját belső problémáit próbálja másokra hárítani.

A Matáv kommunikációjában hagyományos (nevezzük nevén: monopol) szolgáltatónak ugyanis nem az egyre újabb alternatív szolgáltatók piacra lépése miatt kell csökkentenie dolgozóinak létszámát, hanem azért, mert működése nem elég hatékony, amely hiátusát a közelmúltban megfogalmazott középtávú stratégiájában el is ismerte, és ugyanitt rávilágított létszámcsökkentésének valódi okaira is ? az egy dolgozóra jutó előfizetőszám esetében több mint 30 százalékkal alacsonyabb, mint más piacokon, áll a Tele 2 közleményében.

A létszámleépítéssel párhuzamosan egyszerűsítik a Matáv szerkezetét is, és a jelenlegi ezerből 352 szervezeti egységet megszüntetnek. Ezen belül 350 vezetői poszt megszűnik, és 170 vezetőt elbocsátanak. A Matáv macedóniai leányvállalatánál, a Maktelnél szintén lesz létszámleépítés: a háromezer fős jelenlegi létszámból 750 fő önkéntes távozása már folyamatban van.

Straub Elek a létszámleépítést többek között azzal indokolta, hogy a távközlés minden szegmensében erősödik a verseny és folyamatosan bővül a piaci szereplők száma. Az elmúlt évben például a magyarországi vezetékes szolgáltatók száma tizenkettőről tizenhatra nőtt, az internet-szolgáltatóké pedig hetvenháromról nyolcvankilencre emelkedett. Eközben csökkentek a vezetékes és a mobiltelefon-díjak is. A helyi vezetékes hívás átlagos percdíja 2003 decembere és 2004 júliusa között tizenkilenc százalékkal, a távolságiaké pedig öt százalékkal mérséklődött.

Pásztory Tamás elmondta, hogy a létszámcsökkentés a Matáv esetében leginkább az üzemeltetést érinti, és e területen ezer fővel mérséklődik az alkalmazottak száma. Hozzátette, hogy az irányítási és a kiszolgáló területeken szintén nagyobb lesz a csökkentés, mint az alaptevékenységet illetően. A létszámleépítés miatt az egy alkalmazottra jutó vezetékes vonalak száma ötszáz fölé nő, míg Nyugat-Európában jelenleg átlagosan több mint négyszáz vonal jut egy alkalmazottra.

Kiszervezés, nyugdíjazás

A vezérigazgató-helyettes elmondta: céljuk az, hogy a létszámleépítés során nyolcszáz főnél ne legyen nagyobb az egyoldalú elbocsátás. Hozzátette, hogy a 3.750 főt érintő leépítés több variációban valósul meg, így például a könyvelés, a szállítás és az ügyfélkapcsolat-tartás területén a társaság tevékenység-kihelyezést hajt végre. Ez a megoldás mintegy nyolcszáz főt érint. A Matáv csak akkor helyez ki egy tevékenységet, ha az tartósan legalább húsz százalék költségmegtakarítással jár. Ötszáz fő esetében a jelenlegi 8 órás munkaidőt 6 órássá alakítják át, ami ezen alkalmazottak esetében húsz százalékos bércsökkentéssel jár.

A tervek szerint kétszáz embert nyugdíjaznak, és három évi ellátás nyújtásával kialakítanak egy rendelkezési állományt is. Ebbe az állományba azok az 50 év feletti alkalmazottak kerülhetnek, akiknek nincs még elegendő szolgálati idejük ahhoz, hogy nyugdíjba mehessenek. A rendelkezési állományba tartozók három évre elosztva ugyanazt az ellátást kapják, mint amekkora azonnali elbocsátásuk esetén járna nekik. A hasznuk az lesz a konstrukcióból, hogy miközben nem kell dolgozniuk, három évvel meghosszabbodik a szolgálati idejük. A Matáv tervei szerint ötszáz főt helyeznek rendelkezési állományba.

Drága elbocsátás

Az MTI érdeklődésére Pásztory Tamás elmondta, hogy egy fő leépítése mintegy ötmillió forintjába kerül a Matávnak. Hozzátette, Budapesten három, vidéken pedig hét irodát hoznak létre azzal a céllal, hogy segítsen a létszámleépítésbe bekerült dolgozóknak a történtek feldolgozásában, illetve új munkahely találásában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!